Internetshopping

Undvik falska webbsidor

Det bästa skyddet mot att bli lurad på internet är ditt sunda förnuft. Här är sju råd som hjälper dig att handla tryggt på internet.

Internethandeln växer stadigt och numera köper vi för flera miljarder online varje år. När så mycket pengar är i omlopp samlas de kriminella som flugor på en sockerbit.

Den som inte tänker sig för kan bli lurad på internet. Det är dock inte så svårt ett genomskåda om en webbutik drivs av kriminella. Här är sju goda råd om hur du undviker att bli lurad när du handlar online.

1. Är varan för billig? 

Om en vara bara kostar betydligt mindre än den gör på andra håll ska du vara vaksam.

2. Konstiga betalningsrutiner 

Ljusskygga webbutiker är ofta fullsmetade med logotyper för kända kreditkortsföretag, men så fort det kommer till själva betalningen är alternativen plötsligt väldigt begränsade. Leta upp en butik som tar de vanligaste kreditkorten eller ännu hellre accepterar en betaltjänst som till exempel PayPal.

3. Fel i texterna 

Skumma webbutiker drivs ofta från andra länder än Sverige och många texter är översatta med Google Översätt, vilket ofrånkomligen leder till att de innehåller fel. Håll dig borta från butiker med många felstavningar.

4. Kolla certifiering 

Trygg e-handel är en märkning av webbutiker som utförs av Svensk Digital Handel, som är branschorganisationen för e-handel i Sverige.

Kontrollera om en butik är certifierad: Trygg e-handel.

Det är även bra att undersöka företaget själv genom att exempelvis söka lite på internet för att se vad tidigare kunder tycker om det.

5. Leta efter svenska kontaktuppgifter 

En bra och ärlig webbutik har inget att dölja. Det ska alltid finnas en svensk adress och ett telefonnummer som man kan ringa.

6. Betalning 

Betala aldrig mot förskott. Faktura är säkert och bra. Går inte det är en betalningstjänst som PayPal att rekommendera. Kreditkort fungerar alltid bra, men bara hos företag som du känner till.

7. Undersök webbsidans ägare 

Känner du dig inte helt säker kan du se vem som äger själva webbsida här.

> Minska risken att bli lurad

Håll koll hemma när du är ute

Nu kan du få en övervakningskamera på köpet med PC-tidningen.

Med den trådlösa övervakningskameran kan du se vad som händer därhemma när du är på jobbet eller på semester. Med den tillhörande appen får du besked så fort kameran uppfattar en rörelse och du kan se vad kameran spelar in.

Kamerans inställningar styrs från appen, som finns för Android och iOS.

> Prenumerera på 3 nummer av PC-tidningen, så får du en övervakningskamera för endast 129:50 kronor + porto och expeditionsavgift. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...