Bedragare gillar Black Friday
© Shutterstock

Black Friday: Undvik att bli lurad

Det kommer att finnas mycket som lockar på fredag när det är dags för Black Friday. Det är dock inte alla erbjudanden som är äkta och bedragare och hackare står i kö för att lura av oss pengar. Så här slipper du att bli lurad under Black Friday.

21 november 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Var på din vakt under Black Friday. Det är tryggt att handla hos de stora kedjorna, även om det hela tiden gäller att jämföra priser.

Problemet är att det inte bara är handlarna och vi konsumenter som har fest på fredag. För bedragare är detta en riktig högtidsdag.

Under de senaste åren har Black Friday blivit ett internationellt fenomen och det lockar även kriminella.

Det är vanligt med falska webbutiker som lockar med fantastiska erbjudanden. När man betalar för en vara där blir man lurad direkt. Något paket kommer aldrig, i stället stjäl bedragarna kontokortsinformationen.

Mer att läsa: Bästa tipsen inför Black Friday

Var uppmärksam i samband med Black Friday

För att undvika att bli lurad är det mycket viktigt att undersöka alla webbutiker som du inte har handlat på tidigare eller känner igen. Kontrollera webbadressen noga, så att du verkligen är på rätt hemsida och inte en falsk som ser likadan ut. Läs även om butiken under rubriken Om oss, som alla seriösa webbutiker ska ha.

Många lurendrejerier härstammar från Kina och sådana webbsidor innehåller ofta många språkfel, till exempel stavfel och underliga formuleringar. De kan även innehålla en blandning av svenska och engelska. Lockas inte av erbjudanden som låter för bra för att var sanna, de är förmodligen just det.

Blir du ändå lurad på fredag ska du omedelbart kontakta din bank om något går fel.

Banken kan spärra ditt kreditkort och i många fall kan du få tillbaka pengar om det har gått så långt.

Läs mer om internetsäkerhet

Kanske är du intresserad av...