Butiker och varuhus kastar sig glatt över varje tillfälle att skicka ut reklam med rabatter: jul, påsk, skolstart - och på senare år även Black Friday.
Men vad är Black Friday - svart fredag på engelska - och varför dyker det plötsligt upp fina erbjudanden i slutet av november?
Det får du svar på här.
Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om den stora shoppingdagen Black Friday:

Många företag ser Black Friday som startskottet på julhandeln.
© WikimediaVad är Black Friday?
Black Friday är en tradition som kommer från USA, där det under många år har varit årets största shoppingdag. Många ser det som startskottet på julhandeln.
En av USA:s största helgdagar är thanksgiving som alltid infaller på en torsdag. Därför tar många amerikaner ledigt på fredagen - den dag som nu kallas för Black Friday - för att kunna vara tillsammans med familjen.
Eftersom många amerikaner använder den lediga dagen till att börja julhandla, började många butiker försöka locka till sig kunder med extra erbjudanden just den dagen.
Det blev starten på fenomenet Black Friday.
Varför heter det Black Friday?
Namnet Black Friday började användas om dagen efter Thanksgiving i mitten av 1960-talet eftersom polisen i den amerikanska staden Philadelphia använde uttrycket. Eftersom det var så enormt många som begav sig ut för att handla skapades det nämligen så enorma trafikproblem att polisen fick problem att hantera kaoset.
Från början var det med andra ord inte alls något positivt namn. När namnet Black Friday började användas i pressen och i butikerna beslutade sig butikerna för att hitta på en mer positiv historia för att förklara namnet. Enligt deras version kom sig namnet av att butikerna började gå med vinst den här dagen, och byter från "röda" förlustsiffror till "svarta" vinstsiffror - därav namnet Black Friday.

En av förklaringarna till namnet Black Friday är att butikerna började gå med vinst den här dagen.
Vad ska du köpa på Black Friday?
Väldigt många butiker och varuhus har specialerbjudanden på Black Friday, och ofta även dagarna som leder upp till den dagen.
Bland de saker som oftast brukar dyka upp i reklamen finns elektronik, skönhetsprodukter, kläder, leksaker och köksutrustning - och givetvis datorer.
Utöver mängden billiga varor i annonserna brukar många butiker även plocka fram överblivna restlager i en form av lagerrensning. Därför kan det löna sig att gå ut och besöka butiker just den här dagen.
Många webbutiker har dessutom många specialerbjudanden veckan efter Black Friday under rubriken Cyber Monday - cybermåndag.

En kategori prylar som det kan löna sig att köpa på Black Friday är elektronik, till exempel en telefon från OnePlus.
© OnePlusVad ska du tänka på fram till Black Friday?
Där det finns många som handlar finns det tyvärr även oärliga människor som försöker lura dig på pengar, och Black Friday är inget undantag.
Var särskilt uppmärksam på internetbutiker som gör reklam med makalösa erbjudanden på märkesvaror som dyra kläder, iPhones och liknande med jättelika Black Friday-rabatter.
Om du tycker att ett erbjudande låter för bra för att vara sant, kan det vara värt att undersöka butiken innan du betalar något. Det förekommer nämligen att det dyker upp falska butiker vid den här dagen som gärna tar emot dina pengar men aldrig skickar några varor utan tvärtom försvinner efter några dagar.
> Läs mer om hur du kan genomskåda en falsk webbutik i den här artikeln.
Dessutom är det väldigt vanligt att butiker smyghöjer priser veckorna fram till Black Friday. På så sätt kan de locka med en rejäl prissänkning, även om den faktiska besparingen inte är speciellt stor.
Därför kan det vara givande att kontrollera en varas pris på Pricerunner innan du köper den på Black Friday, eftersom du där kan se en varas prisutveckling.
> Butiker höjer priserna inför Black Friday. Läs mer i den här artikeln.

På hemsidan Pricerunner.se kan du söka efter en produkt och se dess prisutveckling, så att du faktiskt gör ett bra köp.
Kurvan här ovan visar hur priset på en vara har ändrat sig i takt med att Black Friday har närmat sig.
© PricerunnerHur många handlar på Black Friday?

Svenskar är duktiga på att plocka fram plånboken på Black Friday.
© WikimediaBlack Friday har ökat konstant sedan introduktionen 2013.
Det är givetvis svårt att komma fram till en total siffra för exakt hur mycket det handlas med kort och kontakten, online och i fysiska butiker et cetera, men en del fascinerande siffror går att få fram.
- Under Black Friday 2018 landade försäljningen på 6,7 miljarder kronor, en ökning med drygt 1,4 miljarder jämfört med året innan.
- Mer än var tredje svensk handlade under Black Friday och spenderade totalt 2635 kronor per handlande person.
- Helgen efter Black Friday hanterade enbart PostNord 897000 paket.
- 96 procent av svenskarna visste att det var Black Friday, och 36 procent passade på att handla.
När är det Black Friday i Sverige?
Black Friday är ett relativt nytt fenomen i Sverige, men har varit en fast del av shoppingkalendern i USA i många år, först som inofficiell men senare även som officiell helgdag.
Den infaller dagen efter den amerikanska helgdagen Thanksgiving, som alltid infaller den fjärde torsdagen i november. Med andra ord är Black Friday alltid den fjärde fredagen i november.
2022 infaller Black Friday den 25 november, men många butiker tjuvstartar tidigare i veckan och håller ofta på flera dagar efter.

Många stora företag som Google och Amazon har också bra erbjudanden på Black Friday. I många fall går det att anmäla sig till företagets nyhetsbrev, så kan du få erbjudanden föra många andra.
© Google