Handla billigare på Cyber Monday
Cyber Monday

Cyber Monday är dagen då du kan spara pengar på att handla på internet.

Detta är Cyber Monday

Cyber Monday är (ytterligare) en shoppingdag som har kommit till Sverige från USA. Men vad ska du vara uppmärksam på när det gäller Cyber Monday? Vi har svaren.

18 november 2022 av Redaktionen

Förr i tiden behövde vi vänta till mellandagsrean för att kunna spara pengar på allt från kläder och hårdvara till elektronik och spel.

Nu behöver vi inte ens vänta till efter jul för att kunna spara pengar, nu kan vi spara pengar redan på julklappsinköpen tack vare nya shoppingdagar som Black Friday, Singles Day och Cyber Monday. 

Singles Day som infaller 11/11 varje år är ett kinesiskt fenomen, medan Black Friday och Cyber Monday är shoppingdagar som vi har adopterat från USA. 

> Läs också: Allt du behöver veta om Black Friday

Cyber Monday finns på internet

Cyber Monday var ursprungligen webbutikernas motsvarighet till Black Friday. Eftersom Black Friday från början var förbehållet fysiska butiker, ville även webbutiker skapa en egen shoppingdag med extrapriser och utförsäljningar.

I dag har gränserna suddats ut så att både fysiska butiker och webbutiker brukar erbjuda rabatter på både Black Friday och Cyber Monday. Cyber Monday är dock fortfarande störst på internet, och det kan finnas pengar att spara den här dagen.

Som vid de flesta utförsäljningar är rabatterna ofta störst när det handlar om gamla modeller och om restpartier, men det är inte ovanligt att det dyker upp bra priser även på nya modeller.

Cyber Monday: Det här ska du tänka på

Eftersom Cyber Monday främst utspelar sig på internet finns det några saker du ska tänka på innan du klickar på någon Köp-knapp. 

I anslutning till Cyber Monday brukar det varje år dyka upp falska webbutiker som enbart handlar om bedrägeri för att försöka lura dig på pengar och att avslöja personlig information. Vanligtvis brukar de vara ganska lätta att avslöja tack vare stavfel och konstigt språk som antyder att de är översatta med exempelvis Google Translate.

Du bör också undersöka var hemsidan finns någonstans. Den typen av information brukar vara svår eller rent omöjlig att hitta på falska webbutiker.

Webbutiken hemland har också betydelse för vad som blir det slutgiltiga priset, eftersom du riskerar extra avgifter om din vara skickas exempelvis från USA. Tänk på att bara för att en hemsida är på svenska behöver det inte betyda att den finns i Sverige, den kan fortfarande ha en adress i utlandet.

Det tryggaste är att hålla sig till svenska butiker som är certifierade att få använda Trygg E-handel-märket som visar att de följer svenska lagar och regler.

Du kan läsa mer om Trygg E-handel hos Svensk Digital Handel.

Goda råd för Cyber Monday

  • Som alltid med utförsäljningar och rabatter måste du använda sunt förnuft på Cyber Monday: Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

  • Kontrollera att före-priset stämmer. Somliga butiker höjer priserna veckorna innan Black Friday och Cyber Monday för att kunna erbjuda en till synes extra stor rabatt. På Pricerunners hemsida kan du leta efter en produkt och undersöka dess prisutveckling så att du är säker på att före-priset är korrekt. 

  • De flesta erbjudanden på Cyber Monday gäller i 24 timmar från midnatt till midnatt. Därför kan det vara en bra idé att förbereda sig genom att prenumererar på relevanta butikers nyhetsbrev och följa butiker på Facebook redan på förhand. Du kan alltid avregistrera dig efteråt.

  • Kontrollera när du kan få din vara. Det kan vara så att du har för avsikt att köpa julklappar på Cyber Monday, men att webbutiken kanske inte kan leverera förrän i januari. 

  • Undersök vilka regler webbutiken har för att byta och skicka tillbaka varor. I en del fall kan du gå till en fysisk butik för detta, men med butiker som finns i utlandet eller bara på internet kan du behöva skicka tillbaka dem.

När är det Cyber Monday i Sverige?

Precis som Black Friday infaller Cyber Monday i anslutning till den amerikanska helgdagen Thanksgiving, som alltid infaller den fjärde torsdagen i november. 

Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving, och när helgen är slut är det dags för Cyber Monday - det vill säga första måndagen efter Thanksgiving. 

Då infaller Cyber Monday de kommande åren:

  • 2022 infaller Cyber Monday måndagen den 28 november.
  • 2023 infaller Cyber Monday måndagen den 27 november
  • 2024 infaller Cyber Monday måndagen den 2 december

Kanske är du intresserad av...