Var på din vakt om du lockas av reorna i morgon på Black Friday. Kontrollera prisutvecklingen på de produkter du är intresserad av och lita inte på braskande erbjudanden.

Butiker höjer priserna inför Black Friday

Det går att göra kap på Black Friday, men enligt prisjämförelsesajten Pricerunner är det vanligt att butikerna höjer priserna förr Black Friday. Det finns emellertid en del knep att ta till för att inte bli lurad.

21 november 2018

Sugen på en ny tv, en bättre tvättmaskin eller kanske ett smart kylskåp? Då är Black Friday den stora dagen för att hala fram plånboken.

Det visar sig dock att det inte alltid går att lita på de braskande annonserna. En undersökning från Pricerunner visar att tio procent av alla erbjudanden är ren bluff. De kontrollerade 29 000 produkter från 29 butiker och var tredje butik höjde priserna före Black Friday.

Undersökningen är visserligen gjord i Danmark, men det finns inget som talar emot att inte något liknande gäller här.

Mer att läsa: Bli inte lurad på Black Friday

Prisökning under en månad

Pricerunners analys tar höjd för att många varor har reas ut regelbundet, men de konstaterar att priserna har höjts stadigt på flera produkter.

Varor som vinkylskåp, hantverk och grilltillbehör hör till kategorier där priserna har ökat mest. Men samma tendenser finns för exempelvis vitvaror och skor. I några fall har priserna på vitvaror ökat med 30 procent sedan den 24 september då undersökningen startade.

Använd sunt förnuft

Det bästa rådet för att lyckas på Black Friday är att hålla huvudet kallt och ta det lugnt. Jämför priser på olika sajter och ta en titt på en prisjämförelsesajt för att se hur prisutvecklingen har varit.

Både Pricerunner och Prisjakt har speciella webbsidor för black Friday. Du hittar dem här:
Black Friday hos Pricerunner
Black Friday hos Prisjakt

Pricerunner har dessutom sammanställt tio punkter att tänka på för att lyckas med inköpen och undvika fällorna på Black Friday. Råden hittar du här.

> Osäker på vad du ska köpa? Läs våra tester i Testzonen

Skydda datorn när du shoppar på Black Friday

Ska du onlineshoppa på Black Friday är det viktigt att datorn är skyddad med ett ordentligt säkerhetsprogram.

Det är nämligen inte bara de riktiga handlarna som utnyttjar den populära shoppingdagen, utan även kriminella. På internet kryllar det av falska webbsidor och våra inkorgar fylls med lockande e-post om låga priser och fantastiska erbjudanden. Många av dessa har bara en sak som mål: att lura av dig pengar.

Det bästa Black Friday-tipset kan därför vara att se över säkerheten innan du börjar shoppa.

Vi har valt ut de bästa säkerhetsprogrammen och samlat dem i ett paket som alla som köper PC-tidningen kan hämta från Fördelzonen.

> Du kan få hela säkerhetspaketet samt alla andra av de över 400 program som finns i Fördelszonen redan i dag. Priserna på en prenumeration börjar på 29 kronor. Här hittar du alla aktuella erbjudanden.

Kanske är du intresserad av...