Mozilla Firefox stoppar lösenordsläckor

Nu får du veta om dina kontouppgifter har läckt ut.

© Shutterstock

Firefox visar om dina lösenord har läckt ut

Är du säker på att dina lösenord inte har läckt ut? Kolla det själv med en ny tjänst, som till och med visar om de riskerar att läcka ut i framtiden.

18 oktober 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Nästan dagligen sker det nya dataläckor från olika företag och webbsidor.

På senare år har stora företag som Facebook och Adobe hackats och kundernas e-postadressen och lösenord har läckt och utnyttjats av kriminella.

Mozilla, som bland annat gör webbläsaren Firefox, öppnar nu webbsidan Monitor, där vem som helst kan anmäla sig med sin e-postadress för att se om den finns med i någon av alla läckor.

Så fort en av de anmälda e-postadresserna dyker upp i en läcka varnas användaren. Det går även att kontrollera om den egna e-postadressen redan finns med i någon äldre läcka.

Informationen hämtas från databasen hos webbsidan Have I Been Pwned, som i flera år har samlat information om läckta uppgifter och det där det också går att se om den egna e-postadressen är utsatt.

> Här registrerar du dig hos Monitor.

Om din e-postadress finns i databasen

När en e-postadress registreras på Monitor, letar Mozilla efter den i databasen och skickar användaren e-post om adressen hittas.

Den som får ett sådant brev bör omgående ändra sina lösenord hos alla de tjänster där e-postadressen har använts för att undvika ytterligare intrång.

I alla fall är det viktigt att använda unika lösenord på över 15 tecken. Eftersom det är hopplöst att komma ihåg krångliga lösenord kan det vara smart att använda en lösenordshanterare.

Du som betalar för PC-tidningen hittar en sådan i Fördelszonen tillsammans med en beskrivande artikel.

I Fördelszonen hittar du även vårt säkerhetspaket med tio program som du bör har installerade i datorn för att stoppa virus, hackare, skräppost och andra typer av hot. 

> Köp ett nummer av PC-tidningen för 29 kronor och få full tillgång till Fördelszonen. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...