Nu kan hackare köra skadlig programkod i ditt grafikkort.
Grafikkort

Nu kan hackare köra skadlig programkod i grafikkortet, där antivirusprogrammen inte tittar.

© Shutterstock

Hackare kör malware i datorns grafikkort

Hackare har visat att de kan köra skadlig programkod i datorns grafikkort. Den nya metoden är extra farlig, eftersom den inte kan stoppas av antivirusprogram.

20 september 2021

Hackare har lyckats köra skadlig kod i arbetsminnet till datorns grafikkort.

Den här nya vägen in i datorer är särskilt farlig, eftersom antivirusprogram inte kan upptäcka skadlig programvara som ligger i grafikkortet. Det skriver Bleeping Computer.

Det är inte första gången som metoden har visats, men det är första gången den till synes har testats i praktiken, vilket potentiellt markerade cyberkriminellas övergång till en ny, mer sofistikerad angreppsnivå.

> Läs även: Vad är malware?

Skadlig teknik såld på nätet

Det är en anonym hackare som ligger bakom den nya tekniken som ska göra det möjligt att både placera skadlig kod och malware i grafikkortet i stället för att använda datorns primära processor. 

Nyheten om den nya tekniken kom när hackaren förra månaden lade ut metoden till försäljning i ett forum på nätet.

Det finns inga offentligt tillgängliga detaljer om försäljningen av metoden, och både köpare och säljare är hemliga. 

Kan drabba många datorer

Personen som sålt koden påstår att den kan användas på datorer som kör Windows och som stödjer OpenCL 2.0 eller högre. OpenCL är en plattform för att köra programkod på många olika plattformar.

Hackern har enligt uppgift testat metoden på grafikkort från såväl Intel som NVIDIA och AMD. Merparten av världens datorer använder en grafikkrets från någon av de tre tillverkarna.

Det har ännu inte rapporterats att den nya metoden har använts i praktiken, men det är förmodligen bara en tidsfråga. När den tiden kommer står tillverkare och säkerhetsexperter redo att hitta en lösning.

Ta hand om din dator med de bästa säkerhetsprogrammen

Det bästa sättet att skydda din dator mot skadlig kod, virus och annat skräp är att installera bra säkerhetsprogram och se till att de alltid är uppdaterade.

PC-tidningen rekommenderar vårt eget säkerhetspaket som består av sex program som skyddar dig mot de värsta farorna på nätet.

Är du prenumerant kan du ladda ner både program och guider tryggt och säkert i Fördelszonen.

> Ta en titt på säkerhetspaketet här

Kanske är du intresserad av...