Vad är ett sabotageprogram?

Vad är ett sabotageprogram?

Du har säkert hört talas om sabotageprogram eller malware som det kallas på engelska. Men vad är sabotageprogram och hud skyddar du dig mot det?

11 maj 2015

Sabotageprogram är ett samlingsnamn för skadliga program som installeras på din dator ofta utan att du har gett din tillåtelse.

Du kan få sabotageprogram om du har råkat klicka på en okänd länk i ett e-postmeddelande, har laddat ner ett okänt program eller har öppnat en fil från ett kontaminerat USB-minne.

Sabotageprogrammens upphovsmän kan ha olika syften. Vissa sorters sabotageprogram spionerar på ditt beteende, och kan på så sätt snappa upp uppgifter om ditt bankkonto, kreditkort eller andra uppgifter som kan utnyttjas.

Andra tar över delar av din dator och använder den till att skicka skräppost. I särskilt svåra fall används ett sabotageprogram till att kidnappa dina filer och kräva en lösensumma för att du ska få tillgång till dem igen.

Här är en rad exempel på sabotageprogram:

Virus - program eller algoritm som förstör de program och filer som du använder när du öppnar dem. 

Maskar - program eller algoritm som kan kopiera sig själv och ta upp plats utan att vara kopplat till ett speciellt program. 

Spionprogram - som samlar in uppgifter om dig och ditt beteende eller skickar reklam till din dator till exempel i poppuppfönster. 

Trojaner - förödande program som du själv laddar ner för att du tror att de är ok, eller som följer med ett annat program.

På PC-tidningen får vi kontinuerligt frågor om sabotageprogram, och här har vi svaren på några av de frågor som oftast dyker upp i vårt forum.

Gå till forumets frågor om sabotageprogram här

Hur vet jag att jag har fått ett sabotageprogram?

Sabotageprogram kan göra din dator långsam, för att det oönskade programmet använder mycket av resurserna på din dator. Så var uppmärksam på om hastigheten märkbart blir sämre.

Ett annat tecken är oönskade poppuppfönster eller om din dator plötsligt öppnar program utan att du har bett den om det.

I en del fall kommer du inte alls upptäcka att sabotageprogram har installerats. Därför bör du skanna din dator med jämna mellanrum.

Det finns bra program till att hitta sabotageprogram, och här på PC-tidningen har vi letat fram de bästa. Du kan hitta länkar till mer information om dess längst ner i artikeln här.

Hur känner jag igen och tar bort sabotageprogram?

Om du har installerat ett program för att skanna din dator efter sabotageprogram kommer de misstänkta programmen listas så att du kan ta ställning till om det är några du vill behålla eller avinstallera.

Är du osäker på om ett av de listade programmen/filerna kan du ofta hitta information hos antivirusleverantörer. Se t.ex. här.

Det finns inga program som med garanti kan ta bort allt. De hackare som programmerar sabotageprogram kommer alltid vara ett steg före innan deras algoritmer upptäcks. Men om du använder ett av de program som vi rekommenderar på PC-tidningen har du ett bra skydd.

Hur undviker jag sabotageprogram?

Använd sunt förnuft. Installera inte program okritiskt, inte ens om de hävdar sig vara antivirusprogram.

Välj de kända antivirusleverantörerna. Undvik att klicka på länkar i misstänkta e-postmeddelanden även om de kommer från någon du känner.

Skanna filer som andra har delat via USB eller disk innan du öppnar dem.

Undvik webbplatser där det delas olagliga filer som film, musik och mjukvara. Ofta följer det med sabotageprogram med filerna.

Artiklar om sabotageprogram på PC-tidningen:

Undvik farliga program 

Om du följer tumreglerna i den här artikeln är det stor chans att du kan hålla dig inom de problemfria 80 procenten. Vi koncentrerar oss på hur du plockar bort oönskade sabotageprogram i datorn och telefonen, och i bägge fallen använder vi programmet Malwarebytes Anti-Malware, som effektivt genomsöker och bekämpar de skadliga programmen i både Windows-datorer och Android-telefoner. Undvik farliga program

Säkerhetskontrollera datorn 

Även om det finns ett antivirusprogram i datorn är den inte hundraprocentigt skyddad mot alla hot som finns på internet. Många säkerhetspaket missar till exempel falska säkerhetspaket och andra typer av falska program. Därför har Microsoft tagit fram ett verktyg som är ett komplement till det vanliga antivirusprogrammet. Säkerhetskontrollera datorn

De 8 största hoten mot din pc 

Det är faktiskt varken särskilt svårt eller arbetsamt att hålla en dator med innehåll så säker som möjligt. Det räcker om du kan undvika de åtta största hoten, för att du ska vara så gott som säker vid datorn och på internet. De 8 största hoten mot din pc

Säker på webben 

Även de kunnigaste experterna inom sina områden kan göra fel och misstag. Detta gäller även säkerhetsexperter. Trots att de till vardags arbetar med att göra internet säkrare har även de råkat illa ut. Säker på webben

Skydda datorn mot hackare

Om du råkar hamna på fel webbplats tar det inte många sekunder för ondsinta program att invadera en oskyddad dator. Här får du en brandvägg, ett effektivt skydd mot virus och skadliga program. Skydda datorn mot hackare

Slipp allt skräp 

Om du inte är 100 procent alert är risken stor för att du oavsiktligt installerar en massa skräp i datorn när du hämtar nya program. Som tur är finns programmet Unchecky som hjälper dig att bara installera det du har tänkt dig. Slipp allt skräp

Starta antivirusprogrammet utan Windows 

Många virus är så raffinerade att de effektivt hindrar normal borttagning med ett antivirusprogram i Windows. Därför krävs det vassare verktyg. Här visar vi hur du startar upp datorn utan att gå in i Windows och hur du sedan tar bort alla virus. Starta antivirusprogrammet utan Windows

Bli klokare med vårt debattforum

I PC-tidningens forum finns det massor med frågor från våra läsare om datorer, Win-dows, program och allt möjligt som rör det moderna it-livet.

Vår support svarar på tekniska frågor och alla prenumeranter kan hjälpa andra och ställa nya frågor.

Just nu kan du testa ett nummer av PC-tidningen och komma åt både forumet och Fördelszonen med över 300 kontrollerade och säkra program. Allt för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...