Vad är ett sabotageprogram?
sabotageprogram

Du har säkert hört talas om sabotageprogram eller malware som det kallas på engelska. Men vad är sabotageprogram och hud skyddar du dig mot det?

Vad är ett sabotageprogram?

Du har säkert hört talas om sabotageprogram eller malware som det kallas på engelska. Men vad är sabotageprogram och hud skyddar du dig mot det?

3 februari 2022 av Redaktionen

Sabotageprogram är ett samlingsnamn för skadliga program som installeras på din dator ofta utan att du har gett din tillåtelse.

Du kan få sabotageprogram om du har råkat klicka på en okänd länk i ett e-postmeddelande, har laddat ner ett okänt program eller har öppnat en fil från ett kontaminerat USB-minne.

Sabotageprogrammens upphovsmän kan ha olika syften. Vissa sorters sabotageprogram spionerar på ditt beteende, och kan på så sätt snappa upp uppgifter om ditt bankkonto, kreditkort eller andra uppgifter som kan utnyttjas.

Andra tar över delar av din dator och använder den till att skicka skräppost. I särskilt svåra fall används ett sabotageprogram till att kidnappa dina filer och kräva en lösensumma för att du ska få tillgång till dem igen.

Här är en rad exempel på sabotageprogram:

Virus - program eller algoritm som förstör de program och filer som du använder när du öppnar dem. 

Maskar - program eller algoritm som kan kopiera sig själv och ta upp plats utan att vara kopplat till ett speciellt program. 

Spionprogram - som samlar in uppgifter om dig och ditt beteende eller skickar reklam till din dator till exempel i poppuppfönster. 

Trojaner - förödande program som du själv laddar ner för att du tror att de är ok, eller som följer med ett annat program.

Hur vet jag att jag har fått ett sabotageprogram?

Sabotageprogram kan göra din dator långsam, för att det oönskade programmet använder mycket av resurserna på din dator. Så var uppmärksam på om hastigheten märkbart blir sämre.

Ett annat tecken är oönskade poppuppfönster eller om din dator plötsligt öppnar program utan att du har bett den om det.

I en del fall kommer du inte alls upptäcka att sabotageprogram har installerats. Därför bör du skanna din dator med jämna mellanrum.

Det finns bra program till att hitta sabotageprogram, och här på PC-tidningen har vi letat fram de bästa.

Hur känner jag igen och tar bort sabotageprogram?

Om du har installerat ett program för att skanna din dator efter sabotageprogram kommer de misstänkta programmen listas så att du kan ta ställning till om det är några du vill behålla eller avinstallera.

Är du osäker på om ett av de listade programmen/filerna kan du ofta hitta information hos antivirusleverantörer.

Det finns inga program som med garanti kan ta bort allt. De hackare som programmerar sabotageprogram kommer alltid vara ett steg före innan deras algoritmer upptäcks. Men om du använder ett av de program som vi rekommenderar på PC-tidningen har du ett bra skydd.

Hur undviker jag sabotageprogram?

Använd sunt förnuft. Installera inte program okritiskt, inte ens om de hävdar sig vara antivirusprogram.

Välj de kända antivirusleverantörerna. Undvik att klicka på länkar i misstänkta e-postmeddelanden även om de kommer från någon du känner.

Skanna filer som andra har delat via USB eller disk innan du öppnar dem.

Undvik webbplatser där det delas olagliga filer som film, musik och mjukvara. Ofta följer det med sabotageprogram med filerna.

LÄS ÄVENBästa datorskyddet just nu

Kanske är du intresserad av...