Skräppost och nätfiske är vardagsmat i våra inkorgar eller på sociala medier numera.
Överallt försöker kriminella lura av oss uppgifter som i slutändan kan leda till att de kommer över allt från pengar till telefonnummer.
Det finns dock fem typer av e-post som du aldrig ska öppna eftersom de med största sannolikhet rör sig om bedrägerier, allt enligt säkerhetsföretaget Kaspersky.
Fem typer av vanliga bluffmejl:
1. Falska notifikationer från sociala medier
Facebook, Instagram och andra sociala medier används ofta för bedrägerier av olika slag.
Upphovsmännen får mejlen att se ut som om de kommer från ett socialt media och de innehåller en länk som du uppmanas att klicka på för att uppdatera ditt konto därför att ditt konto har blivit hackat. Kontot är inte alls hackat, allt är lurendrejeri.
Den som klickar på länken förs till en webbsida som ser ut som en officiell webbsida för att skriva in användarnamn och lösenord. Gör du det tar upphovsmännen över ditt konto.
2. E-post från din bank
Falsk e-post som ser ut att komma från din bank är en gammal klassiker.
Mejlen innehåller oftast en länk som leder till en falsk sida som ser precis ut som bankens webbsidor.
Här kan du till exempel uppmanas att fylla i din kontokortsinformation.
> Mer att läsa: Sex råd som skyddar mot e-postbedrägerier
3. Viktig e-post från kända internettjänster
Får du ibland e-post från Netflix, Amazon eller PayPal som ber dig att uppdatera din betalningsinformation?
Då har du utan tvekan utsatt för ett bedrägeriförsök.
Populära internettjänster som dessa används ofta för bedrägerier. Dessa brev är falska och du ska aldrig klicka på några länkar i dem.
4. E-post från din internetleverantör
Din inkorg är snart full, men du kan köpa mer plats genom att klicka på den här länken och ange ditt kreditkortsnummer.
Det kan låta frestande, men gå inte på bluffen.
TIPS: Svara aldrig på bluffmejl. Då kan din e-postadress hamna i skurkvärldens register över fungerande e-postadresser att skicka mer skräppost till.
> Mer att läsa: E-post är det farligaste som finns
5. Nigeriabrev
En av de mest klassiska bluffarna är de så kallade Nigeriabreven.
En stackare på andra sidan världen berättar en snyfthistoria som i slutändan kan leda till att du får massor med pengar – bara du betalar diverse avgifter först.
Namnet kommer av bedrägeriet där en rik prins från Nigeria behöver hjälp att föra ut stora mängder guld och om du bara hjälper honom lite kommer du att bli rikligt belönad. Du måste bara betala lite för ditt och datt först.
> Mer att läsa. Se vad som hände när vi svarade på ett Nigeriabrev
Så här undviker du att bli lurad av bluffmejl
- Skicka aldrig personlig information, bankuppgifter, kontokortsnummer eller liknande via e-post. Ring din bank i stället.
- Kontrollera avsändaradressen som ofta avslöjar om brevet kommer från rätt ställe. Observera att det finns teknik att fejka avsändaradresser, så detta är bara en indikation.
- Klicka aldrig på länkar i e-post – detta är alltid grundregeln. Är du orolig för att ditt konto hos Netflix, Facebook eller någon annanstans är i fara, så ska du i stället logga in på kontot via din webbläsare och eventuellt byta lösenord.
- Om någon via e-post erbjuder dig massor med pengar eller andra rikedomar kan du vara säker på att det är en bluff. Radera brevet och glöm alltihop. Polisen uppskattar dock om du polisanmäler händelsen.
Möt bedragarnas offer i PC-tidningen
Vi har träffat fyra vanliga medborgare som har gått på bedragarnas lögner. I PC-tidningen nummer 4/2019 kan du läsa deras berättelser och upplevelser av utpressning, falska hot, nätfiske och bluffprogram.
De berättar hur de gick i fällan och hur de tog sig ut knipan igen. Artikeln ger dig råd om hur du undviker att gå i samma fälla när du surfar på internet.
Du som prenumererar på PC-tidningen kan läsa artikeln i Fördelszonen.
> Köp PC-tidningen i närmaste välsorterade butik eller teckna en prenumeration, så kan du välja bland alla våra välkomstgåvor. Läs mer om alla erbjudanden.