Hoten står på kö i din e-post, allt enligt känt säkerhetsföretag

Du måste se upp när du läser din e-post. Den uppmaningen kommer från säkerhetsföretaget Check Point.

© Shutterstock

E-post är det farligaste som finns

Så fort du läser e-post gäller det att vara extremt uppmärksam. E-post är nämligen den största smittkällan för att drabbas av farliga program, allt enligt säkerhetsföretaget Check Point.

7 mars 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

"Bäste Mathias. Du har köpt appen DisneyLife genom iTunes. Klicka här för att hämta fakturan som pdf."

E-post med innehåll som det här dyker allt oftare upp i våra inkorgar. Det rör sig om farlig e-post från bedragare som vill att vi klickar på länken i brevet.

Länken leder inte till någon legitim faktura, utan till en webbsida som automatiskt installerar virus eller något annat skadligt program i datorn.

Den här typen av bedrägerier är i dag det vanligaste sättet för kriminella att smyga sig in i aningslösa användares datorer. Den hävdar i alla fall Check Point i sin senaste säkerhetsrapport om förra årets hot på internet.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus

Malspam: Ett sätt – många virus

Hoten kallas för malspam, det vill säga farlig e-post, och avser flera olika typer av angrepp.

Inledningsfasen är dock alltid densamma: Breven är utformade för att locka dig att klicka på en länk eller öppna en bifogade fil.

Målet för de kriminella är nästan alltid numera att komma åt pengar. Och de använder många olika sätt för att lyckas med det. Länken leder ofta till en webbsida där du ombeds ange kreditkortsinformation, inloggningsuppgifter eller bankinformation. Bifogade filer resulterar oftast i att datorn smittas med ett utpressningsvirus som krypterar alla filer, till exempel alla bilder på hårddisken, och sedan kräver en lösensumma för att filerna ska kunna öppnas igen.

Enligt Check Point är det bästa försvaret mot e-postbedrägerier att ta en ordentlig titt på avsändarens e-postadress, som ofta är underlig. Kontrollera också vid vilken tidpunkt brevet skickades och klicka ALDRIG på länkar och öppna INTE bifogade filer som du inte vet att du ska få.

Prenumerera på PC-tidningen, så har du alltid tillgång till de säkerhetsprogram du behöver

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

VI har samlat ihop 10 riktigt bra program i ett komplett säkerhetspaket. Med programmen i datorn är den skyddad mot de flesta hot som cirkulerar på internet.

Programmen är utvalda och kontrollerade av redaktionen och du hittar alltid de senaste versionerna i Fördelszonen.

Till varje program får du dessutom instruktioner som hjälper dig att få det bästa möjliga skyddet av datorn. Du som betalar för PC-tidningen får det stora säkerhetspaketet på köpet.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...