kidnapparvirus
© Shutterstock

Vad är utpressningsvirus?

Vad är utpressningsvirus eller så kallat ransomware på engelska? Hur fungerar de och hur skyddar man sig?

11 april 2017 av Redaktionen

De värsta formerna nöjer sig inte bara med att ta dina familjefoton och viktiga dokument som gisslan. De visar en klocka som räknar nedåt, och när den kommer hela vägen till 0:00 raderas filerna.

Om du ger upp inför hotet och betalar, finns det fortfarande inga garantier för att du faktiskt får tillbaka filerna. Det är inte ovanligt att drabbade användare har betalat flera tusen kronor men aldrig fått svar från de cyberkriminella, som helt enkelt har tagit pengarna och stuckit.

Så funkar utpressningsvirus

Hur bär sig ett utpressningsvirus, exempel vis det välkända CryptoLocker, åt för att låsa filerna? Hur kommer det in i datorn?

Här får du en inblick i hur de fruktade programmen fungerar.

1. Först skapar en cyberbrottsling ett program designat för att ta filer som gisslan. Det kamoufleras som en fil som bifogas med e-post och döljs på en webbplats eller i andra program.

2. Filen som innehåller programmet skickas som en bifogad fil till miljontals e-postadresser i form av skräppost.

3. Du öppnar meddelandet som kan se ut att komma från en betrodd myndighet. Du laddar hem den bifogade filen, och nu har kidnapparprogrammet hamnat på din dator. Nu är det bara en tidsfråga innan programmet aktiveras och börjar arbeta.

4. Utpressningsviruset söker igenom datorn efter klassiska filtyper som .doc, .jpg och .pdf, och krypterar dem.

5. Nu kan du bara få tillgång till dina filer med en unik kod som programmet har skapat.

6. Med filerna låsta och krypterade bakom ett obrytbart lås får du ett meddelande i stil med detta, som förklarar att dina filer har blivit krypterade och att du bara får tillbaka dem om du betalar. Meddelandet avslutas med en guide för hur lösensumman ska betalas.

Nu har du två alternativ – förlora dina filer för alltid, eller betala brottslingarna och kanske få tillbaka dem.

7. Om du betalar lösensumman får du eventuellt en nyckel som låser upp krypteringen och du får tillbaka dina filer. Annars förlorar du både pengar och filer.

>Mer att läsa: Skydda dig mot utpressningsvirus

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...