3 cryptoprevent komse 062016

Skydda dig mot utpressningsvirus med CryptoPrevent

Utpressningsvirus är ett av de största hoten mot dagens datorer eftersom ett angrepp gör att du förlorar antingen viktiga filer eller pengar. Här visar vi hur utpressningsvirus fungerar, och hur du försvårar angrepp med programmet CryptoPrevent.

8 april 2016

“Du har blivit medlem i det stora sällskapet CryptoWall. Läser du detta har dina filer blivit krypterade, och det enda du kan göra för att få tillbaka dem är att köpa vårt speciella program!”

Tonen i meddelandet må vara munter, men det är inget mindre än en katastrof att dina filer har blivit tagna som gisslan. Den enda räddningen är att ge efter för kraven och betala lösensumman. Tekniken som används för att kryptera filerna är nämligen så stark att det är omöjligt att låsa upp filerna utan rätt nyckel, och hela poängen är givetvis att du bara får nyckeln om du betalar. Fenomenet kallas kidnapparprogram, eller ransomware på engelska. För tillfället är detta ett av de största hoten som du kan råka ut för eftersom det bara finns två alternativ – betala lösensumman eller förlora filerna.

Om du drabbas av ett utpressningsvirus önskar vi att vi kunde presentera en guide som löser alla problem och räddar dina filer. Dessvärre är det omöjligt. Allt som finns är förebyggande åtgärder. Det vi däremot kan erbjuda är goda råd och programmet CryptoPrevent, som hjälper till att blockera de farliga filerna. Bägge finns i den här artikeln, där vi även förklarar hur utpressningsvirus fungerar.

  • Var kritisk när du öppnar e-post och får bifogade filer som du inte vet vad de är.
    • Använd de säkerhetsprogram som finns för att skydda datorn mot olika former av hot.
    • Uppdatera alla program regelbundet – det förhindrar att hackare utnyttjar sårbarheter i gamla versioner.
    • Se upp för automatiska hämtningar när du öppnar webbsidor.
    • Ta regelbundna säkerhetskopior av bilder och dokument.

Kanske är du intresserad av...