Nätfiske i Google Kalender

Din digitala kalender är jaktmark för en ny typ av datorsvindel. Se till att inte bli lurad av mötesinbjudningar.

Ny form av nätfiske via Google Kalender

Nätfiske kommer inte längre bara in in inboxen för e-post. En ny typ av nätfiske tar sikte direkt på Google Kalender. Så här skyddar du dig mot nätfiske i kalendern.

Nätfiske har blivit ett begrepp som alla känner till. Det ramlar in ett meddelande i inboxen, och om du inte är försiktig räcker det med ett enda klick på en länk för att du ska hamna i klorna på kriminella individer. Innan du hinner säga "antinätfiske" har du råkat lämna ut personlig information till främmande människor.

Kanske tror du att du är säker så länge du inte klickar på främmande länkar som kommer via e-post? Du kan bli lurad ändå från annat håll. Nätfiske kan nämligen slå till även utan farliga e-postmeddelanden.

Nätfiske via Google Kalender

Bedragarnas nya trick använder en inställning i Google som gör att händelser automatiskt läggs in i din kalender om du inte uttryckligen tackar nej till inbjudan. 

När det kommer en inbjudan kommer händelsen automatiskt att lägga sig tillsammans med dina andra avtalade möten och bokningar.

nätfiske Google Kalender

Om det dyker upp ett möte som du inte känner igen i din kalender kan det vara ett försök till nätfiske, så du får inte klicka på länken i det avtalade mötet.

Så här kan det se ut i din kalender. Händelsen, som här heter "Important Meeting", finns i din kalender och om du faller i fällan kan du råka illa ut.

Händelsen brukar nämligen innehålla en länk som skickar iväg dig till en osäker hemsida som vill att du ska fylla i information om din själv. Allt detta utan att du har klickat på något e-postmeddelande som har kommit till din inbox.

Det är säkerhetsföretaget Kaspersky som har upptäckt det nya hotet, och enligt dem brukar det dyka upp en avisering på telefonen som exempelvis kan innehålla en länk till en påstådd undersökning som bedragaren hoppas att mottagaren ska klicka på.

Så skyddar du dig mot "kalenderfiske"

Lösningen är lyckligtvis ganska enkel, allt du behöver göra är att se till att Google Kalender inte lägger in händelser i din kalender utan att du har accepterad dem först. 

Så här gör du:

1. Gå först till Googles kalenderinställningar via den här länken

nätfiske Google kalender

I Google Kalenders inställningar kan du välja om händelser ska kunna läggas till automatiskt i din kalender. Det är viktigt att du inte tillåter det.

2. Bläddra neråt tills du ser alternativet Lägg automatiskt till händelser från Gmail i min kalender. Om det alternativet är markerat tar du bort den markeringen.

Nu behöver du inte längre vara orolig för nätfiske via kalendern. Om det dyker upp en inbjudan i din inbox, kan du lugnt strunta i den eller radera den.

Du måste givetvis fortfarande vara på din vakt mot nätfiske som kommer till din inbox. Här kan du läsa om de mest utbredda bedrägerierna som du kan råka ut för.

Kanske är du intresserad av...