Ett uppkopplat hus

Ny sårbarhet kan ge hackare åtkomst till ditt kabelmodem.

Sårbarhet i 200 miljoner kabelmodem

Får du internet via kabel-tv-nätet och har ett kabelmodem är risken stor att modemet innehåller en sårbarhet som kan ge hackare full kontroll över modemet.

23 januari 2020 av Martin Haverholm

En ny säkerhetsbrist i den typen av modem som används vid internetanslutning via kabel-tv-nätet gör att hackare kan ta full kontroll över modemet.

Sårbarheten kallas för Cable Haunt och rör många av vanligaste kabelmodem från tillverkare som Cisco och Netgear.

Sårbarheten drabbar 200 miljoner användare av kabelmodem enbart i Europa.

Enligt säkerhetsföretaget Lurebird kan hackare använda sårbarheten för att snappa upp meddelanden och för att använda modemet i så kallade botnet för att attackera specifika ip-adresser.

Internetleverantören ska stoppa Cable Haunt

Cable Haunt utnyttjar en sårbarhet i det fasta program som finns i kabelmodemen. Mer specifikt finns problemet i en del av programmet som är utvecklat av amerikanska Broadcom.

Broadcom meddelar att de har skickat ut uppdateringar till modemtillverkarna, men att det är upp till internetleverantörerna att se till att modemen uppdateras.

En av de största leverantörerna i Sverige av internet via kabel-tv är Com hem, som meddelar att de nu skickar ut uppdateringarna löpande.

Som kund behöver du inte göra någonting, modemet uppdateras på distans av din internetleverantör. Är du osäker bör du kontakta leverantören för mer information.

Enligt vad som är känt nu, berör Cable Haunt inte fiberuppkopplingar.

Läs mer om Cable Haunt

Kanske är du intresserad av...