Med tvåstegsverifiering blir ditt konto nästan omöjligt att knäcka för hackarna.
Helt säkert

Med tvåstegsverifiering blir ditt konto nästan omöjligt att knäcka för hackarna. 

© Shutterstock

Skydda ditt Google-konto med tvåstegsverifiering

På några minuter kan du förbättra säkerheten i ditt Google-konto. Med tvåstegsverifiering kan du snabbt göra det mycket svårare att hacka ditt konto.

14 december 2021 av Niklas Ernst

Använder du tvåstegsverifiering när du loggar in på ditt Google-konto? Inte?

Då är du som de allra flesta Google-användare.

Det är nämligen mindre än var fjärde person som använder säkerhetsfunktionen som gör det svårare att hacka kontot.

Med tvåstegsverifiering måste du – utöver att ange ditt användarnamn och lösenord – även godkänna inloggningsförsöket på din mobil eller surfplatta. Därmed är det bara du som kan logga in på ditt konto och hackare får det mycket svårare.

Säkerhetsfunktionen är dessutom enkel att ställa in. Så här gör du. Om du har en iPhone måste du ha Gmail-appen installerad på mobilen.

> Läs här hur du får en säker dator

Så aktiverar du tvåstegsverifiering i Chrome

För att aktivera tvåstegsverifiering måste du först se till att du är inloggad i Chrome-webbläsaren med ditt Google-konto.

Klicka sedan på din användare i övre högra hörnet och därefter på Hantera Google-kontot på menyn som öppnas. Nu är du redo att sätta igång: 

  1. På menyn till vänster ska du klicka på alternativet Säkerhet
  2. Under Logga in på Google klickar du på Tvåstegsverifiering.
  3. Klicka på den blå knappen med texten KOM IGÅNG.
  4. Bekräfta ditt konto genom att ange ditt lösenord.
  5. Nu visas vilka enheter du kan använda för att logga in med. Klicka på Fortsätt
  6. Du kan nu välja att lägga till ett alternativt mobilnummer att godkänna inloggningar med. Klicka på Skicka för att bekräfta numret. 
  7. Skriv in koden du får och klicka på NÄSTA
  8. Klicka nu på AKTIVERA
  9. I fortsättningen kommer det ett meddelande på din mobil när du ska logga in på ditt konto med en ny enhet. Öppna meddelandet och tryck på Ja för att logga in. Du kan också välja att få ett sms skickat till det nummer du angav tidigare och logga in på det sättet.  

Det finns även möjlighet att gå in på kontot på ytterligare ett sätt om du till exempel behöver logga in och inte har mobilen tillgänglig. Du kan nämligen få backupkoder som kan användas för manuell inloggning. Det kan du läsa mer om här.

I PC-tidningen nummer 1/2022 får du 8 tips för en säker inkorg – tips som hjälper dig att undvika bedragarnas fällor. Tvåstegsverifikation är nämligen bara en av de saker du bör göra för att höja säkerheten. 

> Du kan läsa artikeln i Fördelszonen

Som prenumerant på PC-tidningen får du tillgång till Fördelszonen med de bästa, säkraste och mest vältestade programmen, så att du alltid är uppdaterad och skyddad. Läs mer om erbjudandet här

Kanske är du intresserad av...