2017 värsta utpressningsvirus

Utpressningsvirus krypterar filer i datorn och kräver sedan betalt för att låsa upp dem. Experterna är eniga om att man INTE ska betala några lösensummor.

3 stora utpressningsvirus vi minns från 2017

Under 2017 var utpressningsvirus på allas läppar. Här är de tre största attackerna som drabbade världen under året som har gått.

19 december 2017 av SLO

Utpressningsvirus, eller ransomware på engelska, blev det stora samtalsämnet under 2017. Den här typen av virus har kostat det globala samhället fem miljarder dollar under 2017. Jämför det med de 325 miljoner dollar motsvarande virus kostade under 2015 allt enligt CyberSecurity Ventures.

Det är de tre största attackerna av utpressningsvirus från 2017

1. WannaCry

WannaCry har av Europol beskrivits som ett hot av hittills oanat omfång. Omkring 300 000 datorer världen över drabbades.

Viruset krypterar filer på offrens datorer och kräver sedan betalt för att låsa upp dem igen.

WannaCry drabbade bland annat delar av sjukvården i Storbritannien, Deutsche Bahn och FedEx. I mars släppte Microsoft en uppdagering till Windows som täppte igen säkerhetshålet.

2. NotPetya

NotPetya slog till mot tusentals datorer i hela världen och till exempel fraktjätten Mærsk drabbades i juni 2017 hårt när flera av företagets system i containerterminaler stängdes ner, något som kostade bolaget miljardtals kronor.
NotPetya utynyttjade samma säkerhetsbrist i Windows som WannaCry.

3. Locky

Utpressningsviruset Locky dök upp första gången under 2016 och spred sig sedan snabbt under 2017 via bifogade Word-dokument som infekterade mottagarnas datorer genom skadliga makron, som i sin tur hämtade nya program som krypterade filer i datorn.

Det antas att Locky har drabbat elva procent av världens alla företag, detta enligt Check Point.

Vill du skydda din dator mot framtida utpressningsvirus hittar du alla säkerhetsprogram du behöver i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...