Se upp för skadlig programvara på mobilen
Skadlig programvara på mobiler:

Det farliga malwareprogrammet FluBot är just nu i omlopp på mobiler runt om i Europa.

© Shutterstock

Falsk Flash Player är malware

Den ökända skadliga programvaran FluBot är i omlopp i Europa och döljer sig i form av en falsk Flash Player-app i mobilen. Så undviker du att bli lurad.

13 januari 2022 av Martin Lorentsen

Nu börjas det igen.

En farlig typ av malware florerar på mobiler, och den här gången döljer den sig ganska bra. Den förklär sig nämligen som en till synes oskyldig Flash Player-app på mobilen.

Om du har oturen att bli infekterad med den skadliga programvaran kan det inte bara resultera i en obehaglig upplevelse. Det kan också bli väldigt kostsamt.

Det handlar nämligen om malware-programmet FluBot, som stjäl inloggningsuppgifter till ekonomi-appar och sedan plundrar de tillhörande bankkontona på pengar.

LÄS ÄVEN: Obs! Nytt virus undviker säkerhetsprogram

FlueBot-malware tar sikte på dina pengar

Programvaran FlueBot har varit känd för allmänheten i drygt två år, men något tyder på att den är svår att stoppa. 

I alla fall fortsätter upphovsmännen att hitta nya smarta sätt att sprida den skadliga programvaran.

Det kan finnas goda skäl till det, för om du drabbas kan de kriminella stjäla stora summor pengar från dig. FluBot-malware är nämligen utformad för att stjäla inloggningsuppgifter till exempelvis bankappar.

När dina inloggningsuppgifter har stulits kan hackarna använda ditt bankkonto som de vill, och det kan bli en dyr historia.

LÄS ÄVEN: Här är hackarnas senaste bluff

Malware-programmet gömmer sig ordentligt

De kriminella som står bakom FluBot-malware är till synes ganska kreativa när det gäller att attackera sina offer. Tidigare har de till exempel dolt malware-typen som en falsk säkerhetsuppdatering för Android-mobiler.

Offren varnades för virus i mobilen i ett sms och uppmanades att installera en säkerhetsuppdatering. I verkligheten handlade det dock om skadlig programvara och inte alls om en säkerhetsuppdatering.

Spridningen av den nya typen av FluBot-malware liknar på många sätt den gamla, men i stället för att kamoufleras som en säkerhetsuppdatering döljer sig FluBot nu som en Flash Player-app i mobilen.

LÄS ÄVEN: Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Sprider sig via SMS

Just nu härjar den nya formen av FluBot i Europa och tillvägagångssättet med sms är fortfarande det självklara valet för hackare.

Den här gången får offren ett SMS där de blir ombedda att titta på en video som avsändaren av SMS:et påstås har laddats upp från mobilen. 

Genom att trycka på en länk kan du se videon om du hämtar en Flash Player-app som alltså innehåller skadlig programvara.

Kom därför ihåg att akta dig och aldrig trycka på länkar i SMS eller mejl, såvida du inte känner till och litar på avsändaren.

Och kom också ihåg att Flash Player avvecklades för över ett år sedan, så du ska aldrig uppdatera Flash Player vare sig på mobilen eller datorn. Du bör faktiskt radera programmet omedelbart. 

Skydda mobilen mot virus och malware med programmet Sophos Intercept X som du hittar i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...