Malware i mobilen
Malware i mobilen

Du kan enkelt råka installera skadlig programvara av typen FluBot på din Android-mobil. Hackare har nämligen gömt FluBot i falska säkerhetsuppdateringar.

© Shutterstock

Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Hackare lockar Android-användare att installera en falsk säkerhetsuppdatering som i själva verket innehåller skadlig programvara. Så här undviker du fällan.

7 oktober 2021 av Martin Lorentsen

Hackarna blir allt mer kreativa när de ska locka oss i sina fällor. 

Vissa skapar falska hemsidor, medan andra utger sig för att vara myndigheter i mer eller mindre övertygande e-postmeddelanden.

Nu har en grupp it-kriminella börjat använda en helt ny metod för att distribuera en potentiellt katastrofal form av malware till din mobil. Och det kan tyvärr vara lätt att falla för hackarnas trick.

På Android-mobiler florerar nämligen en lömsk malware kallad FluBot, som är förklädd till viktig säkerhetsuppdatering.

LÄS ÄVEN: Om du får ett av de här mejlen ska du vara försiktig

Förklädd till säkerhetsuppdatering

Nya Zeelands myndighet mot cyberbrottslighet, CERT NZ, upptäckte förra veckan hur FluBot-malware sprids, och det sker på ett synnerligen smart sätt.

De tilltänkta offren får ett meddelande i mobilen till synes från tomma intet med en varning om att de är infekterade med just FluBot. 

I varningen finns en länk till en falsk säkerhetsuppdatering som sägs rädda mobilen.

FluBot-malware på Android
FluBot

Det är den här varningen med tillhörande falsk säkerhetsuppdatering som hackarna skickar ut i sina försök att infektera potentiella offer med FluBot-malware.

© CERT NZ


Om du laddar ner säkerhetsuppdateringen får du i själva verket en skadlig app i mobilen som innehåller FluBot-malware. Om du däremot ignorerar meddelandet och låter bli att trycka på länken och installera appen, händer ingenting.

Mobilen är nämligen inte infekterad när du får meddelandet, bara om du följer länken och installerar FluBot-appen.

LÄS ÄVEN: Hackare kör malware på datorns grafikkort

FluBot-malware kan stå dig dyrt

FluBot, som funnits sedan 2020, är en ganska farlig form av malware. Om du drabbas kan det i slutändan kosta dig mycket pengar.

Malwarens primära uppgift är att stjäla inloggningsuppgifter till bankappar och andra tjänster som används till betalningar som MobilePay. Därefter kan du bli plundrad på pengar utan att du anar det.

FluBot stjäl också dina kontakter och SMS-meddelanden om mobilen blir infekterad. På så sätt kan den skadliga programvaran spamma dina vänner med länkar till appar som innehåller FluBot. 

Tänk därför på att du aldrig ska klicka på länkar i SMS-meddelanden eller e-postmeddelanden där du inte känner avsändaren. 

Skydda mobilen mot virus och malware med programmet Sophos Intercept X som du hittar i Fördelszonen här

Kanske är du intresserad av...