Hackare använder ditt intresse för chattrobotar för att sprida skadlig programvara.
Malware-larm:

När du stöter på ChatGPT-verktyg på nätet ska du tänka dig för väldigt noga. Hackare använder nämligen den artificiella intelligensen för att locka dig och andra i fällan.

Ny hotvåg: Nätet vimlar av skadlig programvara förklädd till chattrobotar

Facebooks säkerhetsexperter varnar för en kraftigt ökande trend: Överallt på nätet gömmer sig skadlig programvara bakom till synes tillförlitliga ChatGPT-verktyg. Över 1 000 fall har upptäckts.

I kölvattnet av digitala revolutioner kommer bedrägerier. Så har det varit länge. 

Hackare är mycket uppmärksamma på vad som händer i teknikvärlden, och de använder flitigt aktuella ämnen för att försöka lura dig och mig.

De vet nämligen att datoranvändare kan vara ouppmärksamma när de söker efter nya och spännande verktyg och trender.

Ett bra exempel på den trenden är bitcoins. Den digitala valutan har länge varit populär och efterfrågad, vilket har fått hackare att bygga falska sajter som lockar med bitcoins och bitcoinverktyg, men som i själva verket döljer skadlig programvara.

Nu har turen kommit till chattrobotar som ChatGPT.

Läs även: Så skyddar du dig mot malware

ChatGPT bör få larmklockor att ringa

Just nu vill datoranvändare använda chattrobotar i stor skala. Framför allt är det ChatGPT från Open.ai som är föremål för osannolikt många Google-sökningar tack vare allmänt intresse och nyfikenhet. 

Det utnyttjar hackare, och chattrobotens popularitet används därför aktivt för att sprida skadlig programvara överallt på nätet.

Metas säkerhetsexperter har upptäckt den nya kraftigt uppåtgående trenden som du bör vara medveten om ifall du vill undvika att falla i fällan. Hotet beskrivs i en rapport här (på engelska).

Läs även: En av världens farligaste typer av malware är tillbaka

Meta är Facebooks moderbolag, och experterna bakom undersökningen berättar att hackare bland annat kamouflerar skadliga program som webbläsartillägg. 

Den trenden har vi redan beskrivit i artikeln "Falsk ChatGPT-robot stjäl dina uppgifter – så skyddar du dig."

Chattrobot-malware finns överallt

Tillägg till webbläsare är dock bara en av de metoder där hackare försöker utnyttja intresset för chattrobotar. 

Totalt har Facebooks medarbetare identifierat över 1 000 hemsidor med någon form av malware förklädd till chattrobot.

Malware som gömmer sig bakom chattrobotar sprids på en lång rad plattformar. Metas experter nämner bland annat tjänster som Dropbox, Google Drive, Mega, MediaFire, Discord, Microsoft OneDrive och Apple iCloud.

Läs även: Ny Hook-malware kan ta kontroll över Android-mobiler

Ur säkerhetssynpunkt är chattrobotar generellt en tveksam välsignelse. De används nämligen av hackare även för att skriva in den skadliga programkod som gömmer sig bakom skadlig programvara.

Så skyddar du dig

Om du vill använda dig av en chattrobot måste du, som tidigare nämnt, vara på din vakt. 

Du ska (som alltid) gå direkt till de officiella källorna. Antingen ChatAI:s officiella hemsida med ChatGPT, eller genom att använda ChatGPT direkt i Bing eller det här tillägget till Chrome.

> Läs även: Prova ChatGPT - chattroboten alla pratar om

Givetvis ska du också vara skeptisk både i inkorgen och på nätet om du stöter på hemsidor som försöker locka dig att installera en chattrobot.

Det kan vara en av nätets många annonser som försöker lura dig med en falsk version av ChatGPT.

Läs även: Microsoft vill krossa Google: Bygger in chattrobot i Bing

Kanske är du intresserad av...