Falska ChatGPT-tillägg
Falska ChatGPT-tillägg:

ChatGPT är en tillgång för alla – även för hackarna. Nu försöker de lura dig redan när du söker efter den populära chattroboten i Google.

Falsk ChatGPT-robot stjäl din information – så skyddar du dig

Just nu florerar ett särskilt farligt webbläsartillägg som kan stjäla din Facebook-information. Var särskilt uppmärksam när du söker efter information om chattrobotar på Googles söksida. Läs också hur du får det äkta ChatGPT-tillägget installerat i Chrome.

Var försiktig när du jagar chattrobotar på nätet.

De nya smarta chattrobotarna är en gigantisk teknisk revolution och världen över söker människor på Google för att få chatta med robotarna. Till exempel söker man efter ”CHAT-GPT”, som är chattroboten från Open.AI.

Även hackarna har upptäckt chattrobotarnas popularitet och utnyttjar det intresset för att luras.

Här förklarar vi hur du undviker att bli lurad – och hur du kan få ett äkta och säkert chattrobottillägg till webbläsaren Chrome.

Om du inte redan känner till chattrobotarnas oanade möjligheter kan du läsa om dem i vår artikel CHATGPT: Chattroboten som kan svara på (nästan) alla dina frågor.

Hackarna utnyttjar oförsiktighet

Just chattrobotarnas popularitet har (självklart) fått hackare att reagera. För kanske är vi datoranvändare lite väl oförsiktiga när vi är så angelägna om att få leka med den märkliga artificiella intelligensen som gömmer sig i robotarna. 

Och oförsiktighet är något som hjälper hackarna att tjäna sitt levebröd.

Den typen av aktivitet från hackarna i samband med chattrobotar upplever vi just nu ett konkret – och särskilt otrevligt – exempel på. Det är ett flertal publikationer som går ut med varningar som baserar sig på en upptäckt gjord av säkerhetsföretaget Guardio Labs.

Läs även: Microsoft vill krossa Google. Bygger in chattrobot i Bing

Farligt webbläsartillägg lurar dig

Det senaste tricket börjar med en Google-sökning efter ChatCPT

Då dyker det nämligen upp farliga länkar högt upp i Googles sökresultat. 

Om du är oförsiktig nog att klicka på länkarna kommer du till en hemsida där du presenteras för en länk till ett Chrome-tillägg i Chrome Web Store. Tillägget måste du hämta och installera för att kunna använda ChatGPT direkt i webbläsaren Chrome.

Läs även: Så använder du tillägg i Chrome

Tillägget kapar ditt Facebook-konto

Problemet är att Chrome-tillägget är falskt, även om du knappast kommer att upptäcka det om du har kommit så långt.

I Chrome Web Store lockas du att hämta tillägget som vid första anblicken ser legitimt ut och låter dig chatta med ChatGPT.

I bakgrunden sätter dock tillägget igång med den smutsiga delen av sitt arbete. 

Det kan nämligen stjäla cookies med inloggningsuppgifter till Facebook. Därmed får hackarna tillgång till ditt Facebook-konto och kan använda det för fler ljusskygga och lönsamma ändamål.

Så undviker du hackarnas tillägg

Det farliga tillägget i Chrome Web Store har enligt Guardio Labs hämtats mer än 1 000 gånger, och en tidigare version av tillägget som Google har tagit bort hämtades 4 000 gånger.

Det tyder alltså på att hackarna kommer att fortsätta att släppa nya skadliga tillägg varje gång Chrome tar bort det gamla. 

Om du vill använda ChatGPT i Chrome måste du med andra ord vara på din vakt och bara hämta det äkta ChatGPT-tillägget. 

Läs även: Så härmar bedragare dina familjemedlemmars röster med hjälp av AI

Så använder du ChatGPT i Chrome

Det finns nämligen ett äkta och mycket användbart ChatGPT-tillägg för Chrome. Med det installerat får du direkt tillgång till chattroboten på söksidan när du söker efter information på Google.

ChatGPT i Chrome
ChatGPT i Chrome:

Här visas det äkta ChatGPT-tillägget i Googles sökmotor. Med tillägget aktiverat får du ett ChatGPT-fönster till höger om dina sökresultat och kan ”prata” med roboten för att specificera din sökning och hitta de bästa svaren och resultaten.

© Bonnier PC-tidningen

Rätt ChatGPT-tillägg för Chrome hittar du via den här länken. Gör så här för att använda tillägget.

  1. Klicka på Lägg till.
  2. Klicka på Lägg till tillägg. Tillägget finns nu i Chrome.
  3. Besök www.google.com
  4. Skriv in din sökning och tryck på Retur

Då visas ChatGPT som ett fält till höger i fönstret. Du måste logga in (eller skapa ett konto om du inte har använt ChatGPT tidigare).

Sedan är den riktiga ChatGPT redo att besvara alla dina både kloka och fåniga frågor.

Kanske är du intresserad av...