Chrome blir mycket bättre om du ger webbläsaren extra verktyg.

Så använder du tillägg i Chrome

Uppfyller Chrome alla dina förväntningar? Det kan den göra om du installerar små tillägg som passar dina behov. Vi visar hur du får full koll på tilläggen i Chrome.

12 augusti 2022 av Steffen Nielsen

Webbläsaren Google Chrome är den överlägset populäraste webbläsaren på marknaden. Sedan lanseringen 2008 har webbläsaren kommit i exakt 101 nya versioner, där varje version har varit bättre än föregångaren.

Ändå finns det alltid funktioner och verktyg som entusiaster vill ha, men som Google kanske inte själva har tänkt sig ska vara en inbyggd del av webbläsaren. 

Tusentals webbläsartillägg

Som tur är har Google gjort dessa extraverktyg tillgängliga i form av en butik med webbläsartillägg. Ett webbläsartillägg, som även kallas tillägg, insticksprogram eller expansion – är ett litet program som lägger sig i webbläsaren och ger dig någon form av extra verktyg. 

Ett klassiskt exempel är Print Friendly, som hjälper dig att skriva ut ren text utan bläckkrävande foton och annan grafik. 

Läs även: Stort samarbete ska förbättra webbläsartillägg

Lägga till webbläsartillägg i Chrome

Det är enkelt att lägga till tillägg i Chrome. Här visar vi hur du ska göra:

  1. Besök Chrome Webshop
  2. Gå på upptäcktsfärd och hitta ett spännande tillägg
  3. Klicka på Lägg till på tilläggets programsida
  4. Bekräfta ditt beslut med Lägg till tillägg

Nu hämtas tillägget till webbläsaren. Vanligtvis lägger sig tilläggen som små knappar uppe till höger i Chrome. Klicka på knapparna för att konfigurera tilläggen. På samma ställe har du vanligtvis också möjlighet att tillfälligt stänga av ett tillägg.

Så hittar du webbläsartillägg i Chrome

Du kan snabbt lägga vantarna på en rad utmärkta tillägg till Chrome, och de fungerar vanligtvis oklanderligt. I vissa fall kan dock tilläggen oavsiktligt lägga sig i saker när du surfar, och då kan du behöva hitta den skyldiga expansionen och eventuellt avinstallera den. Så här hittar du översikten över dina tillägg till Chrome.

  1. Klicka på de tre lodräta prickarna i övre hörnet av Chrome
  2. Välj Fler verktyg följt av Tillägg.
  3. Nu visas översikten. Du kan nu välja Ta bort vid ett tillägg som du inte längre vill ha i webbläsaren.

Två tillägg löser irriterande problem

PC-tidningen rekommenderar tilläggen I don't care about cookies och Block Website Notification Request. Båda dessa tillägg ger dig en mer ostörd webbläsarupplevelse. Det kan du läsa mer om i artikeln Lös de 7 värsta problemen i Chrome

Kanske är du intresserad av...