Ett fyrklöver av webbläsare: Chrome, Edge, Safari och Firefox
Webbläsare

The Beatles hade John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. WECG har Apple, Microsoft, Google och Mozilla.

© Shutterstock

Stort samarbete ska förbättra webbläsartillägg

Apple, Microsoft, Google och Mozilla har inlett ett samarbete som ska se till att tillägg till webbläsare blir bättre i framtiden.

Apple, Microsoft, Google och Mozilla.

Vanligtvis konkurrerar de fyra webbläsarna om användarnas gunst, men nu ska de samarbeta.

Fyra av världens största webbläsarutvecklare har nämligen ingått ett samarbete och bildat gruppen WebExtensions Community Group.

Syftet med gruppen, som förkortas WECG, och det något ovanliga samarbetet är att förbättra webbläsartillägg (även kallade extensions).

Det ska ske genom att säkerställa gemensamma standarder för utveckling av webbläsartillägg.

LÄS ÄVEN: Så här installerar du tillägg i Google Chrome

Säkerhet och funktionalitet i fokus

Webbläsartillägg blir allt vanligare till många av de olika webbläsarna.

Många av dem är bra och gör livet på internet enklare och roligare för oss med exempelvis genvägar till tjänster som du använder dagligen. 

Tyvärr finns det också en del webbläsartillägg med säkerhetsproblem och vissa är till och med skadliga. De kan till exempel bidra till att sprida malware.

Det är bland annat därför som Apple, Microsoft, Google och Mozilla har beslutat att samarbeta för att införa nya standarder för utveckling av webbläsartillägg.

Först och främst ska de nya standarderna se till att tilläggen blir säkrare att använda. I förlängningen måste de även värna mer om användarnas privatliv.

Förutom ökad säkerhet är också en del av målsättningen att tilläggen ska fungera stabilare, vara bättre underhållna och ha större kompatibilitet.

LÄS ÄVEN: Populärt webbläsartillägg drabbat av malware

Webbläsare ska samarbeta bättre

Har du någon gång provat att växla mellan webbläsare? 

Då kanske du har upplevt att dina favorittillägg inte fungerar i den nya webbläsaren. Det kan vara irriterande, men om det är upp till WECG hör det problemet snart till det förflutna.

WECG vill nämligen göra det lättare för utvecklarna att både skapa nya tillägg samt få nya och befintliga tillägg att fungera i alla webbläsare. Det ska bland annat bli möjligt med hjälp av gemensam HTML-kodning.

Projektet är dock fortfarande i ett tidigt skede. När webbläsartilläggen förbättras och det ambitiösa samarbetet förväntas bära frukt vet vi därför inte. 

Apple, Microsoft, Google och Mozilla har även välkomnat andra webbläsarutvecklare och utvecklare av tillägg att medverka i samarbetet för att säkerställa bättre tillägg för användarna.

LÄS ÄVEN: Se upp för farliga tillägg till webbläsaren Chrome

Kanske är du intresserad av...