Den nya chattroboten ChatGPT skriver den text du vill ha.
ChatGPT:

Den nya artificiella intelligensen ChatGPT är både fascinerande och imponerande – och lite skrämmande. 

© Shutterstock

ChatGPT: Chatroboten som kan svara på (nästan) alla dina frågor

Chattroboten ChatGPT är på allas läppar, och det med rätta. Det är en fascinerande och imponerande robot som kan svara på alla dina frågor – och mer därtill.

14 december 2022 av Niklas Ernst

ChatGPT är en ny och avancerad artificiell intelligens i skepnad av en chattbot som du kan skriva till, och så skriver den det du ber den om.

Frågar man ChatGPT själv vem den är, får man följande svar:

”Min uppgift är att hjälpa människor svara på frågor och lösa problem genom att skapa meningsfull och relevant text baserat på de bidrag jag får. Jag är inte en fysisk enhet, utan ett datorprogram som är utformat för att simulera mänskliga samtal.”

Och den beskrivningen är väldigt träffande.

De senaste dagarna har internet fyllts med exempel på vad ChatGPT kan göra, till exempel skriva porträtt, analyser, juridiska dokument, programkod och bara svara på alla tänkbara frågor. 

I den här artikeln förklarar vi hur ChatGPT fungerar och hur du kan prova ChatGBT. Till sist får du några exempel från Twitter.

Vad är ChatGPT?

Kort sagt är ChatGPT en artificiell intelligens, en algoritm som söker av internet efter information och sammanställer informationen i komplexa och nyanserade svar på de frågor du ställer till den.

Därmed känns det mer som att skriva och kommunicera med en människa än en robot.

LÄS ÄVEN: DALL·E 2: Så skapar du bilder av text med artificiell intelligens

Du kan ställa konkreta frågor till roboten, prata med den eller be den att skriva en text.

Du kan till exempel be den att skriva en historia som innehåller vissa tecken eller ett handlingsförlopp, eller be den skriva en analyserande text om ett lands relation till ett annat med specifika fokusområden. Eller skriva ett porträtt av en känd personlighet.

Du kan till och med be den skriva i en viss ton, till exempel sarkastisk, humoristisk eller akademisk.

Tänk dig att du pratar med en någorlunda intelligent människa som har hela Googles indexering av internet tillgänglig bakom pannbenet.

ChatGPT beskriver Hitler
Hitler enligt ChatGPT:

Här har vi bett roboten beskriva Hitler med max. 100 ord. Därefter ber vi om den sarkastiska versionen och den aggressiva versionen – alla versioner är klara på ett ögonblick. 

© PC-tidningen/ChatGPT

Hur fungerar ChatGPT?

ChatGPT är en prototyp av en artificiell intelligens som har utvecklats av företaget OpenAI, som bland annat Elon Musk, mannen bakom Tesla och SpaceX, var med och grundade.

LÄS ÄVEN: Artificiell intelligens intar scenen

ChatGPT fungerar dels med hjälp av maskininlärning och dels med hjälp av stora mängder intränade data. 

Maskininlärning innebär att datorn (ChatGPT) lär sig förstå fler och fler sammanhang, förutsägelser och mönster med hjälp av stora datamängder. Det gör att den hela tiden lär sig, och därmed kommer att svara mer naturligt.

Datorn är dessutom tränad med stora mängder kända data av människorna bakom ChatGPT, så att datorn lär sig hur informationen ska hanteras. Därmed kan datorn analysera och svara på frågor på ett sätt som känns naturligt och närmast mänskligt.

Roboten kan inte svara i aktuella ämnen, eftersom dess datauppsättningar endast sträcker sig fram till 2021. Den kan alltså inte förklara kriget mellan Ryssland och Ukraina, eller berätta om dagens väder. 

Är det farligt att använda ChatGPT?

För den enskilde användaren är det inte farligt att använda ChatGPT och liknande verktyg som använder artificiell intelligens. Vissa experter och yrkespersoner har dock ifrågasatt vad den här typen av verktyg har för betydelse för vårt samhälle.

LÄS ÄVEN: Nytt verktyg väcker gamla fotografier till liv

Till exempel har den kanadensiska affärsmannen och teknikskribenten Paul Kedrosky kallat ChatGPT för ett ”virus som släppts lös” i en intervju med TechCrunch

Han pekar till exempel på att ett verktyg som ChatGPT kommer att göra det enkelt för studenter att plagiera och få verktyget att skriva deras uppgifter, och att den artificiella intelligensen dessutom inte ackrediterar eller betalar för data som den använder.

ChatGPT kan utnyttjas av bedragare

Andra har påpekat att ChatGPT kan användas för att skriva felfria bedrägerier, skapa programkod för malware-attacker. Den kan också reproducera stereotypa, rasistiska eller sexistiska strukturer i vårt samhälle på grund av bias, alltså missvisande eller förutfattade meningar i de data som används.

LÄS ÄVEN: Artificiell intelligens avslöjar sanningen om Beatles

OpenAI är naturligtvis uppmärksamma på de begränsningar och faror som det innebär att släppa loss en så kraftfull artificiell intelligens för fri användning, och har redan infört begränsningar i hur datorn fungerar. 

OpenAI arbetar till exempel på ett sätt som infogar en digital vattenstämpel i text som är datorgenererad, så att den blir lättare att känna igen.

ChatGPT skriver en dikt på svenska
Dikt av ChatGPT:

Här har roboten skrivit en dikt om en dator. Här har vi ställt frågan på engelska, men du kan också fråga på svenska och få svenska svar.

© PC-tidningen/ChatGPT

Hur kan jag prova ChatGPT?

Alla kan prova ChatGPT och dess många, många möjligheter. För närvarande är chattroboten i en så kallad ”research preview”, vilket innebär en form av testversion där produkten är gratis att prova.

Senare kommer det förmodligen att kosta pengar, precis som OpenAI:s bildgenerator Dall-E 2, där du får ett gratis antal bilder varje månad och sedan måste betala för fler bilder.

LÄS ÄVEN: DALL·E mini: Därför delas dessa märkliga bilder om och om igen

För att prova ChatGPT, klicka på den här länken för att komma till OpenAIs hemsida där du hittar ChatGPT-verktyget. 

Där måste du skapa en användare, till exempel med ditt Google-konto. Därefter kan du börja kommunicera med den artificiella intelligensen och ställa alla tänkbara frågor eller ge den uppgifter. 

Eftersom det är många som vill prova ChatGPT kan du uppleva en viss väntetid för att komma i kontakt med roboten. Vår upplevelse är att man inte behöver vänta i mer än 5–10 minuter, men det kan naturligtvis variera.

Det handlar som sagt om en betaversion, och vårt test av verktyget visar också att du ska läsa texterna med en viss källkritik. Risken finns att de innehåller allvarliga fel, men resultaten är imponerande nog. 

Många roliga och tankeväckande exempel 

Många har redan provat chattroboten ChatGPT och många har delat med sig av sina exempel i sociala medier, exempelvis Twitter. 

Här är några roliga, skrämmande och tankeväckande exempel som vi har hittat:

Kanske är du intresserad av...