Här är The Beatles.
The Beatles:

Ny dokumentär kastar nytt ljus över tiden då The Beatles splittrades. 

© Shutterstock

Artificiell intelligens avslöjar sanningen om Beatles

I en ny dokumentärfilm om The Beatles har regissören Peter Jackson lyckats isolera musik och röster med hjälp av artificiell intelligens. Det betyder att du kan höra allt som sades under den sista tidan innan bandet splittrades. Och det är inte alls så illa som många trodde.

4 januari 2022 av Niklas Ernst

Det råder ingen tvekan om att John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr under flera år utgjorde den kanske största musikgrupp världen någonsin sett: The Beatles.

Däremot har det rått delade meningar om vad som ledde till gruppens upplösning 1970: vilka oenigheter som fanns i bandet, vilken dynamik som härskade och i vilken riktning de fyra medlemmarna ansåg att gruppen skulle röra sig.

LÄS ÄVEN: Spotify: Lyssna på favoritmusik – helt gratis

Nu ger en ny dokumentär om The Beatles svar på några av de frågor och myter som funnits kring bandet. 

För att svara på dessa frågor har regissören bakom dokumentären, Peter Jackson, använt sig av otraditionella metoder.

Peter Jackson är för övrigt mannen bakom Sagan om Ringen-filmerna, om du tycker att namnet känns bekant.

Ett stort restaureringsarbete

För att göra dokumentären har Peter Jackson använt sig av gamla filminspelningar under perioden som leder fram till att The Beatles upplöstes, det vill säga perioden 1969 till 1970. 

Mycket arbete har dock lagts ner på att restaurera materialet, på både bild- och ljudsidan.

Nedan är det tydligt hur inspelningarna har genomgått en kärleksfull behandling för att bli mycket skarpare och mer färgstarka än när de gjordes för 50 år sedan.

Här visas ett exempel från Beatles-dokumentären
Hög kvalitet:

Här kan du se skillnaden mellan originalinspelningar och restaurerade bilder i den nya dokumentärfilmen. 

© Disney+

Bråk dolda bakom hög musik

Det var dock på ljudsidan som Peter Jackson gjorde en rad intressanta upptäckter när ljudbilden digitaliserades och städades upp.

John Lennon och de andra i bandet var nämligen inte alltid intresserade av att det filmteam som filmade bandet under perioden skulle höra allt som sades. 

Särskilt inte när bandmedlemmarna var oeniga om någonting.

Det löste de fyra Beatles-medlemmarna genom att skruva upp förstärkarna eller spela atonala toner på instrumenten när det blev högljudda samtal.

Samtidigt gjorde det inte Peter Jacksons arbete enklare att ljudupptagningarna spelades in på enkelspår, så att det blev svårt att skilja enskilda instrument och röster från varandra.

LÄS ÄVEN: Kommer du ihåg WinAmp? Nu kommer programmet tillbaka

Algoritm delade upp musiken 

Lösningen var att Peter Jackson och resten av teamet bakom filmen utvecklade en artificiell intelligens, eller algoritm, som lärde sig att höra skillnad på de olika instrumenten och respektive röster. 

LÄS ÄVEN: 25 år med MP3-musik: Minns du Napster och iPod?

På så sätt kunde monoinspelningarna delas upp i flera kanaler med varsitt instrument eller röst. 

Därmed gick det att dämpa instrumenten och höra vad som sades – även om Beatles-medlemmarna alltså gjorde vad de kunde för att sätta käppar i hjulen för 50 år sedan. 

I en video på YouTube berättar regissören Peter Jackson själv: 

”Vi lärde datorn hur John låter och hur Paul låter. Då kunde vi ta ljudspåren och dela upp instrumenten, och sedan välja att bara höra rösten eller gitarren. Du kan se Ringo slå på trummorna i bakgrunden, men du hör inte trummorna.”

Artificiell intelligens avslöjar sanningarna

Slutsatsen är att det fanns konflikter och oenigheter mellan Beatles-medlemmarna, men att de inte alls var så allvarliga som många trott.

Ljud- och videoinspelningarna visar i stället att medlemmarna tyckte att det var trevligt att spela tillsammans och att diskussionerna ofta var konstruktiva ända till slutet.

LÄS ÄVEN: Disney+ Här är de bästa tipsen och knepen

De fyra Beatles-medlemmarna var inte osams och bråkade sällan, och inte heller Yoko Onos närvaro – som beskrivits som orsaken till gruppens uppbrott – är inte någon källa till irritation bland gruppens medlemmar.

Dokumentären om The Beatles finns på streamingtjänsten Disney+.

Har du blivit nostalgisk av berättelsen om The Beatles? Här nedan kan du färdas tillbaka i tiden och se MP3-filens 25-åriga historia. 

Kanske är du intresserad av...