MyHeritage Deep Nostalgia gör gamla fotografier levande.
AI – Artificiell intelligens

AI kan få gamla bilder att leva upp!

© MyHeritage

Väck fotografier till liv

Ny onlinetjänst får porträttbilder att bli rörliga. Du kan prova själv med egna familjebilder.

4 mars 2021 av Niklas Ernst

En bild säger mer än tusen ord. Men hur många ord säger en stillbild som är rörlig?

Nu finns det en onlinetjänst som gör frågan högaktuell. Med hjälp av artificiell intelligens förvandlar Deep Nostalgia porträttbilder till rörliga motiv.

Genom att ladda upp en porträttbild som kan vara gammal och svartvit eller tagen i går, får tjänsten personen på bilden att le, blinka och vrida på huvudet.

> Mer att läsa: AI-app räddar gamla foton

Så funkar det

Det känns nästan som magi när en sedan länge bortgången person börjar röra på sig. Men det är frågan om modern teknik som har potential att förändra saker och ting för alltid.

Tekniken som Deep Nostalgia använder är en variant av det som kallas för deepfake, det vill säga en teknik för att klistra på en persons ansikte ovanpå en annan person utan att det syns.

Tekniken har kommit så långt att det börjar bli svårt att avgöra om ett filmklipp är äkta eller inte. Tekniken kan användas för att det ska se ut som om en viss person säger eller gör något som hon eller han aldrig har sagt.

Videoklippet nedan visar exempel på deepfake.

Få liv i dina egna bilder

Nu kan du prova med egna porträttbilder. Ladda upp ett fotografi på tjänsten. Har du ingen digital kopia av fotot som du vill prova kan du fotografera av det med mobiltelefonen. Med rätt verktyg kan resultatet blir förvånansvärt bra.

> Mer att läsa: Skanna gamla foton med mobilen

När bilden är uppladdad till Deep Nostalgia tar tekniken vid. Bilden analyseras och en algoritm avgör var munnen, ögonen, öronen och näsan sitter i förhållande till varandra.

Programmet räknar ut hur det borde se ut när personen exempelvis blundar. När alla uträkningar är klara skapas en rörlig 3d-bild av personen.

5 animationer gratis

Här finns tjänsten Deep Nostalgia. Det går även att använda MyHeritages app för mobilen.

För att använda tjänsten måste du skapa ett konto hos MyHeritage. Därefter kan du bearbeta fem bilder utan kostnad. Vill du fortsätta krävs det ett abonnemang hos MyHeritage, som primärt är en sajt för släktforskning.

Ännu så länge fungerar tekniken enbart på porträttbilder med endast en person i bild.


Nedan ser du fler exempel på vad tjänsten kan åstadkomma.

Kanske är du intresserad av...