Microsoft är redo med den nya Bing-sökmotorn
Chatrobot i Bing:

I framtiden ska det gå enklare och snabbare att få svar på allt du söker efter, lovar Microsoft.  

© Microsoft

Microsoft vill krossa Google – bygger in chattrobot i Bing

Microsoft vill trumfa Google och göra Bing till din favoritsökmotor på nätet. Det hemliga vapnet är en kraftfull, artificiell intelligens.

8 februari 2023 av Niklas Ernst

Använder du Bing när du söker på nätet?

Nej, troligtvis inte. Chansen att du kommer att göra det har just blivit otroligt mycket större.

Inom kort kommer Microsoft att göra en ny version av sökmotorn Bing tillgänglig för alla och envar som vill veta mer om ett visst ämne, hitta ett recept på pannkakor eller räkna om ett belopp från en valuta till en annan.

Det speciella med den nya versionen av Bing är att den kommer att bygga på en artificiell intelligens från företaget OpenAI, som bland annat står bakom chattroboten ChatGPT. De senaste månaderna har den tagit nätet med storm och har numera över 100 miljoner användare världen över.

LÄS ÄVEN: ChatGPT: Prova chattroboten alla pratar om

Hitta det du vill med Bing och AI

Enligt Microsoft kommer Bing att använda en nyare version av samma modell som ChatGPT bygger på.

Meningen är att du till exempel ska kunna skriva en komplicerad fråga direkt i Bings sökfält för att sedan få ett svar som du känner till från ChatGPT.

LÄS ÄVEN: DALL·E 2: Så skapar du bilder av text med artificiell intelligens

Tänk dig alltså att din sökning kommer att bli mer dialogbaserad i framtiden. 

Idag är du van vid att skriva en fråga eller text i sökfältet och kontrollera resultaten och justera texten om du inte hittade det du sökte efter. Med artificiell intelligens kan du i högre grad ha ett samtal om vilken information du är ute efter och hur den ska presenteras för dig.

Till skillnad från den vanliga ChatGPT kommer den nya Bing-sökmotorn att kunna söka på internet efter helt ny information, medan ChatGPT är begränsad till information från före 2021. På så sätt blir det mer som att söka i realtid, som en ”vanlig” sökmotor.

Nästan samtidigt har Googles CEO meddelat ett motsvarande tilltag: att införa en chattrobot med namnet Bard i sin sökmotor. Du kan läsa mer om den här på hemsidan väldigt snart.

Så här kan du prova Bing-sökmotorn

Den artificiella intelligensen kommer också att bli en del av en ny och förbättrad Edge-webbläsare, där du till exempel kan be om att få ett referat av vad som står på en lång hemsida.

Hittills kan du bara skriva upp dig på väntelistan för att prova den nya Bing-sökmotorn. Det kan du göra här. Senare kommer sökmotorn att bli tillgänglig för alla och också vara tillgänglig på mobilen via Bing-appen.

LÄS ÄVEN: Webbläsaren Edge ökar i popularitet

Här nedan kan du se ett exempel på ett samtal med Bing på engelska.


Vad är ChatGPT?

Kort sagt är ChatGPT en artificiell intelligens, en algoritm, som utgår från stora och komplexa mängder data som den har matats med. Baserat på dessa data får ChatGPT hela tiden större kunskaper, så att den kan svara bättre och mer exakt.

Därmed känns det mer som att skriva och kommunicera med en människa än en robot.

Du kan ställa konkreta frågor till roboten, prata med den eller be den att skriva en text. 

Den version av ChatGBT som tagit världen med storm de senaste månaderna har bara data fram till 2021. Det går alltså inte att få svar på frågor som är nyare än så. I kombination med Bing-sökmotorn kan chattroboten svara på allt. 

Kanske är du intresserad av...