Webbläsaren Edge ökar i popularitet
Edge:

Mycket tyder på att Microsofts webbläsare Edge snart är den näst mest populära webbläsaren bland datoranvändare.

© Shutterstock

Webbläsaren Edge ökar i popularitet

Under lång tid har Apples webbläsare Safari varit den näst mest populära webbläsaren bland datoranvändare, men nu håller Microsoft Edge på att gå om.

Microsoft Edge är Microsofts egen webbläsare. Den är skräddarsydd för Windows, men trots detta är Google Chrome fortfarande den mest använda webbläsaren på de flesta platser i världen.

Sedan en längre tid har dock Microsoft försökt få oss att använda Edge, bland annat genom att göra det svårt att byta webbläsare i Windows 11, och nu tyder det på att Microsofts trick har gett resultat.

I alla fall uppskattar analysföretaget StatCounter att Microsoft Edge är ganska nära att passera Apples webbläsare Safari i popularitet och därmed ta andraplatsen i den stora webbläsartävlingen.

LÄS ÄVEN: Microsoft varnar för att hämta Chrome

Chrome toppar fortfarande listan

Enligt StatCounters analys är Microsoft Edge snart den näst mest populära webbläsaren bland världens datoranvändare. Data från analysen visar att Microsoft Edge används på 9,54 procent av världens datorer.

Det är ganska nära Safari, som enligt analysen används på 9,84 procent av världens datorer. Mozilla Firefox tappar mark och används för närvarande av 9,18 procent.

Det råder dock ingen tvekan om att Google Chrome fortfarande är den mest populära webbläsaren i världen. Hela 65,38 procent av alla datoranvändare föredrar Chrome, enligt StatCounter.

LÄS ÄVEN: Nu är det enkelt att byta standardwebbläsare i Windows

Edge går om i Europa

Även om Edge ännu inte har gått om Safari helt i världen tyder det på att det snart kan hända. I Europa är Microsoft Edge nämligen redan den näst mest populära webbläsaren. Det visar siffror från StatCounters analys.

Hela 10,9 procent av européerna använder Edge på datorn, medan Apples webbläsare används på 9,95 procent av kontinentens datorer.

På mobilen är det dock helt andra siffror. 

Här använder 26,71 procent Safari-webbläsaren, men det beror inte minst på att Safari är standardwebbläsare i iPhone. Chrome är fortfarande den mest populära även på smartphones, där 62,06 procent använder webbläsaren.

LÄS ÄVEN: Så använder du inkognitoläget i mobilen

Kanske är du intresserad av...