Varning i webbläsaren Edge
Varning i webbläsaren Edge

Söker du efter Google Chrome med Edge-webbläsarens sökmotor uppmanas du att hoppa över planerna att använda en annan webbläsare än Microsoft Edge.

© PC-tidningen

Microsoft varnar för att ladda ner Chrome

Att försöka hämta webbläsaren Google Chrome med Microsoft Edge kan resultera i ett varningsmeddelande från Microsoft.

Det finns en uppsjö av bra webbläsare som kan användas för att surfa på internet.

En av de mest populära är Google Chrome. Webbläsaren är, som namnet antyder, utvecklad av Google och används dagligen av många både på arbetet och på fritiden.

Det vill Microsoft av allt att döma ändra på.

Windows skapare har de senaste åren försökt vinna kampen om konsumenternas gunst och få oss att släppa webbläsaren Chrome till förmån för Microsofts egen webbläsare Edge.

Häromdagen kunde vi till exempel berätta att Microsoft har infört möjligheten att handla på avbetalning i Edge-webbläsaren.

Nu har ett nytt och hittills oanvänt påhitt börjat användas i försöken att vinna webbläsarkampen.

LÄS ÄVEN: Gör Chrome bättre på sekretess

Varnar för att hämta Chrome

Webbläsaren Microsoft Edge, som är baserad på samma Chromium-kod som Google Chrome, har löpande uppdaterats med den ena nya funktionen efter den andra, men Chrome är fortfarande favoritwebbläsaren för många.

Nu har Microsoft börjat använda ett nytt knep för att få användarna att lämna Chrome och istället lägga sin kärlek på Microsoft Edge.

För om du tänker använda Edge för att hämta Chrome blir du nu varnad för att göra det.

Flera användare har berättat om ett fönster som dyker upp i övre högra hörnet av Edge som försöker locka dig att använda Edge istället för att fortsätta hämta Chrome.

LÄS ÄVEN: Varning: Webbläsaren Chrome ett favoritmål för hackare

Microsoft försöker få användarna att använda Edge istället för Chrome.
Microsoft varnar:

Det är med kommentarer likt denna som Microsoft försöker få användarna att använda Edge istället för Chrome. 

Så varnar Microsoft

I fönstret visas en text från Microsoft som på ett eller annat sätt rekommenderar att använda Edge istället för Google Chrome. 

Vi blir till exempel påminda om att Microsoft Edge använder samma teknik som Chrome, men att Edge också har Microsofts trovärdighet.

Det är dock inte det enda sättet vi blir rekommenderade att hålla oss borta från Google Chrome.

Om du söker efter Google Chrome med den inbyggda sökmotorn Bing i Edge, kommer du att uppmanas att använda Edge istället, vilket framgår av bilden överst i artikeln.

LÄS ÄVEN: Nu skruvar Edge upp säkerheten

Gör det enklare att byta webbläsare i Windows 11

Microsoft har fått en del kritik för sina ihärdiga försök att få oss att använda Microsoft Edge. 

I Windows 11 har det till exempel blivit ganska besvärligt att byta ut Edge mot en annan webbläsare som standardwebbläsare.

Till skillnad från Windows 10 går det nämligen inte att bara välja Chrome eller en annan webbläsare som standardwebbläsare. Istället måste den nya webbläsaren registreras som standardapp för att öppna alla tänkbara filtyper kopplade till internet, vilket är en ganska komplicerad uppgift.

LÄS ÄVEN: Microsoft gör det svårt att byta standardwebbläsare

Microsoft har dock lyssnat på kritiken och snart kommer Windows 11 att uppdateras så att det framöver går att välja en ny webbläsare som standardapp på samma sätt som i Windows 10. 

Det vill säga att öppna inställningarna för standardappar och helt enkelt välja Chrome eller en annan webbläsare som standardwebbläsare.

Kanske är du intresserad av...