Nu kan du välja att handla på avbetalning direkt i webbläsaren Edge.
Handla på kredit i Edge:

Om du plötsligt får oväntade betalningskrav har du kanske råkat välja avbetalningslösningen Zip istället för ditt kreditkort när du handlat på nätet i webbläsaren Edge.

Microsoft smyger in avbetalningslösning genom bakdörren

På Microsofts eget forum är det inte bara positiva tongångar över att företaget nu har bakat in en avbetalningslösning i webbläsaren Edge.

8 december 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

I den uppdaterade versionen av webbläsaren Edge, som snart kommer till din dator, finns det en kuriös nyhet som du kanske upptäcker när det är dags att betala för varor i en webbutik.

Där du normalt väljer betalkort och betalar för din beställning går det även att välja avbetalningstjänsten Zip (tidigare QuadPay).

Om du väljer den lösningen delas betalningen upp i räntefria avbetalningar och du behöver bara betala den första delbetalningen direkt. Om du däremot råkar missa någon av de kommande avbetalningarna tillkommer en extra avgift på cirka 140 kronor.

Dessutom uppger användare att varje betalning åtföljs av en avgift på 1 dollar, vilket du alltså slipper om du betalar som vanligt.

(Artikeln fortsätter under bilden)

Buy now, pay later i Edge
Välj:

När det är dags att betala för varor på en hemsida i Edge ska du se upp så att du inte råkar välja alternativet Zip, som delar upp din betalning i flera delar – och straffar dig med avgifter om du glömmer en avbetalning. Det går naturligtvis fortfarande att handla med kreditkort som tidigare.

© Microsoft

”Köp nu och betala senare” är inte populärt

Microsofts egen blogg utannonseras nyheten som de kallar ”Buy now, pay later” (köp nu, betala senare på svenska) naturligtvis som en viktig innovation som är till nytta för alla, men användarna är inte lika positiva.

Du kan själv läsa reaktionerna i kommentarstråden på företagets blogg. De är långt ifrån positiva.

Det samlade intrycket från dem som använder Edge dagligen är att tillägget är alltför aggressivt och att funktionen inte alls hör hemma i en webbläsare. 

Många nämner att det kan vara ett bra webbläsartillägg för dem som vill handla på det här sättet. Flera anser dessutom att funktionen gör webbläsaren långsammare.

Vanligtvis är det nätbutikerna själva som erbjuder avbetalning via exempelvis Klarna eller andra liknande företag – och inte själva webbläsaren.

> Läs även: Nu skruvar Edge upp säkerheten

(Artikeln fortsätter under bilden)

Om du inte har sparat ett kreditkort i Edge får du erbjudandet om Zip-betalning.
Sparade kreditkort?

Avbetalningsalternativet kan också dyka upp om det inte redan finns ett sparat kreditkort i webbläsaren och du vill skriva in kortnumret på ett nytt betalkort. Här måste du vara uppmärksam, eftersom det kan verka lättare att välja Zip-lösningen. 

Bedragare älskar avbetalning

Möjligheten att betala med Zip dyker upp oavsett om den specifika butiken har ett avtal om avbetalning med företaget eller inte. Det är därmed uteslutande ett avtal mellan Microsoft och betalföretaget.

Avbetalningslösningar har annars i många år varit en föredragen betalningsmetod för bedragare, eftersom tjänsterna inte kontrollerar kundernas kreditvärdighet innan de erbjuder avbetalning.

Detta gäller inte specifikt tjänsten Zip, men kan ändå vara en fläck på Edges välrenommerade rykte.

> Det finns även fördelar med nya Edge – dem kan du läsa mer om här

Kanske är du intresserad av...