Malware och hackare får snart ännu svårare att tränga igenom Edge-webbläsarens pansar.
Säkrare Edge:

Malware och hackare får snart ännu svårare att tränga igenom Edge-webbläsarens pansar.

Nu skruvar Edge upp säkerheten

Malware som sprids via hemsidor är ett av de allvarligaste hoten just nu. Därför lägger människorna bakom webbläsaren Edge sista handen vid en helt ny extra säkerhetsfunktion.

Hoten på internet blir bara värre. Förra veckan kunde vi berätta att hackare enbart under år 2021 har utvecklat mer än 100 miljoner typer av malware som har spridits till datorer världen över.

Nu går Microsoft ett steg längre i kampen. De har nämligen lagt till en ny säkerhetsfunktion i Edge som ska försvara webbläsaren mot de otaliga malware- och hackerangreppen från webbsidor över hela världen.

Funktionen har skickats ut med den senaste stabila testversionen av Edge, vilket innebär att den snart är på väg till alla användare via de automatiska uppdateringarna. 

> Läs även: Så använder du inkognito och InPrivate

Stänger hackarnas favorithål

Kodmotorn i webbläsarna Edge- och Chrome heter V8, och i den finns möjligheten att kompilera programkod. Den vanligaste ingången för hackare och malware heter Just-In-Time Compilation (JIT) och den entrédörren stängs effektivt i den nya versionen av Edge.

Statistik som samlats in sedan 2019 visar att hela 45 procent av alla sårbarheter i Edge och andra webbläsare som använder V8-motorn har genomförts genom JIT.

Det innebär med andra ord att hälften av de säkerhetshål i V8 som används av brottslingar nu stängs effektivt. 

> Läs även: Chrome är hackarnas favoritwebbläsare

Så aktiverar du den nya säkerheten

När du har fått den nya versionen av Edge behöver du aktivera en utökad säkerhet inne i Edges inställningar. Du måste välja fliken Sekretess, sökning och tjänster till vänster.

Här går det att välja mellan ett balanserat utnyttjande av den bättre säkerheten – eller ett strikt. 

Vi rekommenderar balanserat för daglig användning, och strikt när du besöker hemsidor som du inte brukar besöka. 

Anledningen är att vissa delar av webbplatserna kanske inte fungerar med den strikta säkerhetsinställningen.

> Läs även: Därför ska du använda Microsofts nya webbläsare Edge

Ökad säkerhet i Microsoft Edge
Ökad säkerhet:

När den nya versionen av Edge anländer med den ökade säkerheten, kan du välja strikt säkerhet i inställningarna. Det rekommenderar Edge-utvecklarna för hemsidor som du inte brukar besöka. 

Ännu bättre säkerhet på gång

I samband med introduktionen av den nya säkerhetsfunktionen i Edge har Microsoft meddelat att man planerar att löpande bygga ut den nya säkerhetsfunktionen så att ännu mer skadlig kod blir avstängd. 

Senare kommer Microsoft även att uppdatera webbläsaren Edge för Android-telefoner så att den får samma höga säkerhetsnivå.

> Är din mobil skyddad mot virus och malware? Annars gör du det enkelt med den här smarta appen

Skydda din dator med ett säkerhetspaket

Det bästa sättet att skydda datorn mot skadlig kod, virus och annat skräp är att installera bra säkerhetsprogram och se till att de alltid är uppdaterade.

PC-tidningen rekommenderar vårt eget säkerhetspaket som består av sex program som skyddar dig mot de värsta farorna på nätet.

Är du prenumerant kan du ladda ner både program och guider tryggt och säkert i Fördelszonen.

> Ta en titt på säkerhetspaketet här

Kanske är du intresserad av...