Hackare utvecklar över 100 miljoner typer av malware på ett år
Malware

Hackare har enbart under 2021 utvecklat över 100 miljoner unika former av malware mot Windows-enheter.

© Shutterstock

Hackare utvecklar över 100 miljoner typer av malware på ett år

Under 2021 har cyberkriminella utvecklat över 100 miljoner olika former av malware för att angripa Windows-enheter. Det avslöjar en ny rapport.

Vi hör allt oftare om nya hackerangrepp.

Angreppen inträffar överallt och handlar inte enbart om omfattande angrepp som exempelvis attacken mot det amerikanska oljebolaget Colonial Pipeline, eller när Sveriges COOP-butiker blev lamslagna.

Hackare försöker även kontinuerligt infektera mobiler med skadliga appar och bombardera oss med falsk reklam och lockande mejl som ska få oss att hämta skadlig programvara.

I år är det dock främst Windows-enheter som har hamnat i skottlinjen.

En ny rapport visar nämligen att hackare har utvecklat inte mindre än 107 miljoner olika former av malware vars syfte är att infektera Windows-enheter.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot skadlig programvara

Stor ökning från 2020

Säkerhetsföretaget Atlas VPN har tagit fram en rapport som kommer till skrämmande slutsatser.

Rapporten som du kan läsa här visar att cyberkriminella har utvecklat över 100 miljoner unika typer av hot mot Windows-enheter enbart under 2021, och vi har fortfarande en hel månad kvar på året.

Siffran har enligt Atlas VPN vuxit stadigt sedan 2012, men 2021 slår alla rekord. Rapporten avslöjar bland annat att hackare har utvecklat 228 000 malware-hot dagligen.

Det har alltså skett en ökning med 16,53 miljoner unika hot på bara ett år.

Enkelt att utveckla malware

Enligt Atlas VPN finns det en enkel förklaring till att antalet malwarehot mot Windows-enheter är så högt 2021. Det är inte alls lika komplicerat att utveckla skadlig kod som det har varit tidigare.

En hackare behöver inte längre besitta någon imponerande programmeringsförmåga. De kan istället nöja sig med att köpa malware-kod som redan utvecklats av andra, och sedan anpassa den.

Atlas VPNs rapport avslöjar även att det är historiskt billigt att anlita hackare idag. Det går till exempel att köpa en hacker på darknet för så lite som 250 dollar per attack.

LÄS ÄVEN: Här är hackarnas senaste bluff

Skydda datorn innan olyckan är framme

Det bästa du kan göra för att undvika att drabbas av malware och virus är att ligga steget före och ha bra säkerhetsprogram installerade på datorn i förväg. 

De kontrollerar kontinuerligt datorns tillstånd och meddelar om det är fara å färde, till exempel om du försöker öppna en farlig fil eller besöka en osäker hemsida. 

Vi rekommenderar PC-tidningens kompletta säkerhetspaket som består av sex program som ger datorn ett optimalt skydd. 

> Säkerhetspaketet hittar du i Fördelszonen

Du måste vara inloggad i Fördelszonen för att få tillgång till programmen. Du kan få tillgång till det direkt för 29 kronor.  

Kanske är du intresserad av...