Vem kan du lita på i din inkorg?
Vi vet allihop att e-postmeddelanden från afrikanska prinsar och löften om miljontals dollar inte är äkta. Men hur är det när avsändaren är någon vi litar på? Som det gigantiska företaget Microsoft?
Ja, vi måste vara vaksamma då också.
Och det finns faktiskt mycket som talar för att vi bör vara extra vaksamma om något av de stora IT-företagen som Microsoft, Apple eller Facebook är avsändare av ett e-postmeddelande som vi får i vår inkorg.
Läs också: Du kan bli rejält lurad på sociala nätverk
Kända företag kan tyda på bedrägeri
Inte för att dessa företag i sig är dåliga. Tvärtom är det just därför bedragare använder deras goda rykte och anseende för att ge dig en falsk känsla av säkerhet.
Ett e-postmeddelande som ser ut att komma från Microsoft får dig att sänka garden och gör det lättare för dig att lämna ut privat information genom att följa en länk i mejlet.
Bedragarna vet detta och kommer att dra nytta av det om de får tillfälle.
Läs också: Ny funktion i Windows 11 skyddar mot nätfiske
Dessa företag är de som oftast används för bedrägerier
Säkerhetsföretaget CheckPoint har just publicerat resultaten av en studie som avslöjar hur välkända företag ofta framstår avsändare av tusentals bluffmejl.
Naturligtvis är avsändaradressen falsk och kommer inte från de nämnda företagen.
Nedan följer CheckPoints lista över de vanligaste företagen som "avsändare" i bluffmejl. Siffran inom parentes visar procentandelen av alla upptäckta bluffmejl som påstod sig ha avsändaren i fråga.
- Microsoft (29%)
- Google (19.5%)
- Apple (5.2%)
- Wells Fargo (4.2%)
- Amazon (4%)
- Walmart (3.9%)
- Roblox (3.8%)
- LinkedIn (3%)
- Home Depot (2.5%)
- Facebook (2.1%)
Undersökningen är från USA, så listan innehåller också några företag som sannolikt inte spelar någon större roll i e-postmeddelanden till svenska mottagare.
Trenden med kända, pålitliga avsändare kan dock även ses i Sverige, där falska e-postmeddelanden från de största bankerna och myndigheter som Skatteverket och PostNord är vanligt förekommande.
Läs också: Skydda webbläsaren mot nätfiske

Det är sådana här e-postmeddelanden som bedragare skickar ut i exempelvis Microsofts namn för att lura oss. Kontrollera alltid avsändaradressen, och var allmänt skeptisk.
© CheckpointSe upp för mejl om "ovanlig aktivitet på kontot"
I samband med undersökningen pekar CheckPoint särskilt på en typ av bluffmejl som är på stark frammarsch.
Det är e-postmeddelanden om "ovanlig aktivitet" på exempelvis ditt Microsoft-konto.
Denna typ av e-post från Microsoft, Google och andra stora företag stöter vi ofta på när vi har loggat in från en ny enhet, men när du får mejl om "ny inloggning till ditt konto" ska du vara extra vaksam - ofta är det bara ett trick för att lura dig att lämna ut privat information till bedragarna när du klickar på en länk i mejlet.
På Checkpoints webbplats kan du se studien och specifika exempel på bluffmejl från bland annat Microsoft och Walmart.
CheckPoint genomförde en liknande studie förra året. Då var LinkedIn den stora boven i dramat, vilket vi beskrev i artikeln Se upp för nätfiske: Här är de farligaste tjänsterna.
Så skyddar du dig mot nätfiske
Även om avsändaren inte är ett välkänt företag kan du ändå riskera att bli utsatt för bedrägeri.
När du kontrollerar e-post finns det ett antal knep du behöver känna till för att se till att du inte går i bedragarnas fällor.
Kontrollera alltid avsändaradressen och eventuella länkar i e-postmeddelandet innan du öppnar och klickar. Du kan också skydda dator med ett komplett säkerhetspaket, som blockerar skadlig kod och virus om de hamnar på din dator.
Dessa tips sammanfattas i denna artikel "Goda råd som skyddar mot e-postbedrägerier."