Nätfiske i sociala medier.
Nätfiske i sociala medier:

Om du får mejl från tjänster som LinkedIn och Google kan det ofta vara ett försök till nätfiske. Avsändaren är nämligen oftast en helt annan.

Se upp för nätfiske: Här är de farligaste tjänsterna

SMS och mejl från till synes trovärdiga källor går inte alltid att lita på. Här är listan över de företag som nätfiskebedragare oftast utger sig för att vara.

28 april 2022 av Steffen Nielsen

Bedragare som ägnar sig åt nätfiske har ett enda mål i sikte: Att locka av dig personliga uppgifter. Det kan till exempel vara bankuppgifter, lösenord och liknande som bedragare i slutändan kan berika sig med hjälp av. På din bekostnad.

Och hur gör de? Den typiska metoden är att utge sig för att vara från en person eller ett företag du litar på. 

När du får ett meddelande eller mej från ett känt företag som du kanske till och med är kund hos, är du nämligen ofta mindre på din vakt och snabbare på avtryckaren – vilket i det här fallet är tangenterna på tangentbordet. 

Innan du vet ordet av har viktig information hamnat i fel händer.

> Läs mer: Vad är nätfiske?

De tio farligaste företagen

Säkerhetsföretaget Check Point har nyligen undersökt vilka företag som oftast används för ”brand phishing”, som bedrägeritypen kallas.

Högst upp på listan finns det sociala nätverket LinkedIn. Tjänsten användes i över 52 procent av alla större (globala) nätfiskeattacker. 

Slutsatsen stöds av en tidigare undersökning från företaget Egress. Även här hamnade LinkedIn överst. Du ska med andra ord vara särskilt uppmärksam om du får e-post från LinkedIn.

Även fraktjätten Mærsk tar sig in på Check Points lista på en åttonde plats.

Den totala topp 10-listan från Check Point Rearch ser ut så här:

  1. LinkedIn (52 %)
  2. DHL (14 %)
  3. Google (7 %)
  4. Microsoft (6 %)
  5. FedEx (6 %)
  6. WhatsApp (4 %)
  7. Amazon (2 %)
  8. Maersk (1 %)
  9. AliExpress (0,8 %)
  10. Apple (0,8 %)

Det är viktigt att understryka att inget av företagen i listan själva är involverade i bedrägerierna.

Falska LinkedIn-webbplatser

Enligt Check Point Research sker det typiska phishing-försöket genom att ett falskt mejl innehåller en länk som till synes är avsedd för exempelvis LinkedIns inloggningssida. 

Ett exempel på en falsk inloggningssida till LinkedIn som du kan landa på efter att ha klickat på en länk i ett mejl.
Falsk:

Ett exempel på en falsk inloggningssida till LinkedIn som du kan landa på efter att ha klickat på en länk i ett mejl.


När du sedan klickar på länken kommer du till en sida som visas ovan. Sidan liknar LinkedIns inloggningssida. När du kommit så långt är du mycket nära att ge bort dina inloggningsuppgifter till personerna bakom nätfisket, som i sin tur till exempel kan ta över ditt LinkedIn-konto.

Var särskilt uppmärksam på sociala medier

Enligt Check Point Research är det en växande trend att sociala medier och chattjänster som LinkedIn och Whatsapp används för nätfiskeförsök via mejl. 

Tidigare användes framför allt speditörer som FedEX och DHL för bedrägerierna. Dessa företag går dock inte fria – många har den senaste tiden upplevt bedrägerier i bland annat FedEX och DHLs namn när de säljer begagnade saker på nätet. Du kan läsa mer om det här.

> Läs även: Google hjälper till att blockera nätfiske

Kom ihåg att datorn är bättre skyddad mot nätfiskeförsök och andra digitala bedrägerier om du har installerat de bästa säkerhetsprogrammen. De kan fånga upp farorna innan de gör stor skada på datorn. 

Vi rekommenderar PC-tidningens kompletta säkerhetspaket, som du kan titta närmare på här

Kanske är du intresserad av...