Ny typ av bedrägeri när du säljer saker på internet
Bedrägeri på nätet:

Var uppmärksam om någon som vill köpa det du annonserar om säger sig bo utomlands.

© Shutterstock

Ny typ av bedrägeri när du säljer prylar på internet

När du säljer prylar på någon av de stora köp- och sälj-marknaderna på internet måste du se upp för en ny typ av bedrägerier.

Brukar du sälja prylar på någon av de stora köp- och säljmarknaderna på internet måste du vara uppmärksam på en ny typ av bedrägerier som går ut på att lura dig på pengar.

Bedragarna har hittat ett nytt smart sätt att luras och i stället för att tjäna en slant kan du förlora tusenlappar på så kallade försäkringskostnader.

Vi har varit i kontakt med en läsare som har utsatts för den här formen av bedrägerier i samband med en försäljning av begagnade möbler på en av de stora köp- och säljsajterna. Läsaren anade oråd när köparens krav blev lite för underliga.

> Mer att läsa: Coronabedrägerier via e-post

Så funkar bedragarnas trick

Det här bedrägeriet börjar som en vanlig kontakt från en intresserad köpare, som dock hävdar att han eller hon bor i utlandet och därför inte kan hämta varan själv.

Köparen föreslår att ett transportföretag ska komma och hämta varan hemma hos dig. Köparen tänker naturligtvis stå för transportkostnaden.

Dessutom utlovas kontant betalning av transportföretaget vid upphämtningen. Så långt föreligger det alltså ingen risk för säljaren. Om det inte kommer några pengar blir det ju helt enkelt ingen försäljningen.

Säljaren måste bara …

Det återstår bara en liten detalj innan köparen och säljaren kommer överens.

Eftersom varan ska transporteras vill köparen att försändelsen ska försäkras hos fraktföretaget med 150 procent av varans värde. Detta belopp utlovas också i kontanter när varan hämtas. Allt säljaren behöver göra är att lägga ut pengar för försäkringskostnaden tills varan hämtas.

Nu följer ett invecklat utbyte av instruktioner, koder och spårningsnummer som ska bevisa att det finns en beställd transport och att köparen kommer att genomföra köpet.

Men så är det inte. I själva verket är nu säljaren utsatt för ett bedrägeri som kan vara svårt att genomskåda. Köparen är inte intresserad av varorna utan bara att få säljaren att lägga ut pengar på transportförsäkringen.

> Mer att läsa: Goda råd som skyddar mot e-postbedrägerier

Expert: Bedragarna utnyttjar din tilltro

Det här är en ny typ av bedrägerier som är ovanligt kreativa eftersom köparen uppträder som ärlig och försiktig, säger Peter Kruse på CSIS.

Eftersom köparen utlovar kontant betalning är det lätt att som säljare tänka att om hon eller han litar på mig, litar jag också på honom eller henne, förklarar Peter Kruse.

En annan faktor som döljer bedrägeriet är att det förekommer kända företag i sammanhanget och det inger förtroende, säger Peter Kruse.

Se upp med det här

Peter rekommenderar att man alltid ska vara uppmärksam om det är något i en kontakt med främmande personer som sticker ut. I detta fall att köparen säger sig bo utomlands och att ett transportföretag som komma med kontanter.

Andra signaler på att något är fel är språket i de sms eller mejl som köparen skickar. Underliga formuleringar kan tyda på att texten är maskinöversatt.

Misstänker du att något är fel ska du avsluta kommunikationen och eventuellt göra en polisanmälan. Det görs enklast direkt via polisens hemsida. Även om polisen inte har resurser att ta sig an enklare ärenden, är det viktigt att alla former av misstänkta brott anmäls för att polisen ska ha en chans att planera framtida verksamhet.

I det nya numret av PC-tidningen kan du läsa om andra nya knep som bedragare använder för att lura av oss våra pengar.

Artikeln Därför blir vi lurade av bedragare finns också att läsa digitalt i Fördelszonen på vår hemsida.

PC-tidningens säkerhetspaket

Gardera dig och din dator med PC-tidningens Säkerhetspaket. Det innehåller sex program som skyddar datorn mot olika typer av hot och skadlig kod.

Säkerhetspaketet finns att hämta från Fördelszonen på vår hemsida.

Kanske är du intresserad av...