Visste du det om tangentbordet?
Tangentbordet

Vet du varför tangentbordet ser ut som det gör?

© Shutterstock

Tangentbordets hemligheter

Vi skriver med det varje dag, men vet du varför tangentbordet ser ut som det gör?

Ett bra tangentbord är elektronik och mekanik i en skön förening.

Tangentbordet har utvecklats extremt långsamt sedan de första skrivmaskinerna kom och sedan IBM släppte den första pc:n, något som i hög grad påverkar oss alla fortfarande.

Men varför ser tangentbordet ut som det gör?

Vi har grävt lite i historien för att ta reda på det.

Förhöjningarna på F och J

De små förhöjningarna på tangenterna F och J är avsedda för den som kan skriva med korrekt fingersättning, det vill säga alla tio fingrarna. Det är nämligen på dessa två tangenter som pekfingrarna då ska placeras. Tanken är att det ska gå att placera händer rätt utan att titta ner på tangentbordet.

Tangenternas märkliga placering

Bokstävernas placering på tangentbordet går under beteckningen QWERTY, efter de sex första bokstavstangenterna överst till vänster.

Den här placeringen av tangenterna introducerades på 1870-talet för att undvika att bokstavsarmarna i de mekaniska skrivmaskinerna skulle fastna i varandra när folk skrev de mest använda bokstäverna i det engelska alfabetet snabbt efter varandra.

> Mer att läsa: Testa dig själv: Hur snabbt skriver du?

Underliga tangenter

Tangentbordet är det mest konservativa tillbehöret till dagens datorer. Tangentlayouten har inte ändrats särskilt mycket på dessa 150 år.

Ett undantag är en av de nyaste tangenterna – Windowstangenten. Den dök upp 1994 på Microsofts tangentbord Natural Keyboard i samband med lanseringen av Windows 95.

Andra tangenter som SysRq, Pause och Scroll Lock har rötter i IBM:s första pc, som kom för snart 40 år sedan. Operativsystemet då var textbaserat och de underliga tangenterna användes för att styra program och visningen av text på skärmen.

SysRq står för System Request och användes i de första datorerna för att ge instruktioner till operativsystemet utan att gå via något program. I dag används den endast vid programmering.

Tangenten Pause eller Break härstammar från de första telegraferna där man ville kunna bryta den elektriska signalen. I dag är användningsområdet oklart och tangenten används bara i enstaka program, till exempel vissa spel.

Även Scroll Lock är en numera sällan använd tangent. I IBM:s datorer användes den för att ändra piltangenternas funktion.

> Mer att läsa: Så här skriver du specialtecken och symboler

Hitta det bästa tangentbordet just nu

I PC-tidningen nummer 13/2021 har vi testat sex tangentbords konstruktionskvalitet, ergonomi och extrafunktioner m.m.

Det är inte de billigaste tangentborden, men i gengäld är det några av de bästa på marknaden just nu.

Läs hela stortestet i tidningen - eller logga in på Fördelszonen och läs den här. 

Kanske är du intresserad av...