Nätfiske härjar på Facebook
Nätfiske härjar på Facebook:

Kriminella skyr inga medel i sina ansträngningar att stjäla dina kreditkortsuppgifter och annan privat information. 

Du kan bli rejält lurad på Facebook och andra sociala nätverk

Facebook och liknande sociala nätverk är utmärkta för att få kontakt med annars förlorade vänner, studiekamrater och familjemedlemmar i periferin, men tjänsterna används också i stor omfattning för att lura och bedra dig.

Vi har med tiden vant oss vid att vara på vår vakt när vi kollar inkorgen. Mellan de äkta mejlen som vi ska förhålla oss till kommer också en strid ström av bedrägeriförsök, där kriminella exempelvis utger sig för att vara från din bank eller PostNord.

E-post är dock inte längre den plats bedragarna föredrar när de ska försöka lura av dig kreditkortsinformation eller inloggningsuppgifter. 

I en ny rapport från säkerhetsföretaget Vade visar det sig att Facebook är i topp som den kanal som oftast används för nätfiske – alltså för att fiska personuppgifter från dig.

> Läs även: Phishing: Vad är nätfiske?

Har analyserat ett stort antal nätfiskesidor

Säkerhetsföretagets rapport bygger på att företaget har analyserat 184 977 hemsidor som används för nätfiske och där upphovsmakarna försöker lura till sig bland annat kreditkortsuppgifter. Det är alltså de hemsidor du skickas vidare till när du får ett bedrägerimejl eller ett meddelande i sociala medier. Siffrorna gäller för hela 2021.

> Läs även: Ny typ av bedrägeri när du säljer prylar på internet

Du riskerar att drabbas av nätfiske på Facebook.
Nätfiske:

Facebook ligger i topp när bedragarna väljer var de ska agera, medan Microsoft intar en andraplats. Även många av de övriga platserna upptas av stora tjänster som du kanske känner till och använder. 

Så här går bedrägerier till på Facebook

En vanlig metod bland kriminella är att de hackar sig in på ett användarkonto på Facebook, så att de kan agera som en person du kanske känner. 

Det är möjligt om man använder ett för svagt lösenord utan tvåfaktorautentisering. 

> Läs även: Tvåstegsverifiering halverar antalet hackade Google-konton

Därefter skickar personen, som egentligen är den kriminella personen, länkar till nätfiskesidor till alla den drabbade personens vänner i sitt flöde, där budskapet kan nå ut till ännu fler.

Tricket är att många är mer benägna att följa sådana länkar om de publiceras av någon de känner och litar på.

Därför ska du alltid vara försiktig när du får meddelanden eller vänförfrågningar på Facebook – även om meddelandena kommer från någon du känner eller är vän med på Facebook. Det kan vara någon helt annan som skriver till dig.

Bedrägeriet kan också ske via falska mejl eller meddelanden om att ditt lösenord är osäkert och måste ändras – men länken skickar dig då till en av de falska hemsidorna där bedragaren kan fånga upp dina personuppgifter.

> Läs även: Så raderar du ditt Facebook-konto permanent

Bedrägerierna följer samhället – och sker på vardagarna

Vades undersökning visar också att 78 procent av alla nätfiskeförsök görs på vardagar, medan endast 22 procent görs på helger.

För Facebook visar undersökningen att flest bedrägeriförsök görs på måndagar och tisdagar, så de dagarna behöver du alltså vara extra uppmärksam.

Bedragarna har dessutom utmärkt förmåga att dra nytta av aktuella händelser. De senaste åren har vi sett mycket bedrägerier som handlar om corona, vaccin och skyddsutrustning, medan bedragarna just nu har kastat sig över allt som har med Ryssland och Ukraina att göra. 

> Läs även: Hackarna riktar fokus mot konsumenter

Var uppmärksam och ta hand om din dator

Det är alltså viktigare än någonsin att vara vaksam när du surfar på nätet och i synnerhet på sociala medier. 

Var kritisk och uppmärksam på vänförfrågningar, länkar och aviseringar, och undvik att klicka på något som du inte är 100 procent säker på är säkert. Är du tveksam så strunta i att klicka. 

Se också till att ha ett säkerhetspaket installerat på datorn, så att den inte drabbas av virus, en mask eller liknande. 

Vi rekommenderar PC-tidningens säkerhetspaket, som du kan hämta här.

Kanske är du intresserad av...