Tvåstegsverifiering på Google
Tvåstegsverifiering:

Google har minskat antalet drabbade Google-konton med 50 procent tack vare tvåstegsverifiering.

© Shutterstock

Tvåstegsverifiering halverar antalet hackade Google-konton

Förra året aktiverade Google automatiskt tvåstegsverifiering på 150 miljoner Google-konton, vilket verkar ha förstärkt säkerheten markant.

Gmail är en av de mest använda e-posttjänsterna i världen, vilket betyder att det i folks inkorgar finns mängder av känslig information som exempelvis lösenord.

Därför är Google-konton också ett av hackarnas favoritmål, och i en tid med ständigt växande cyberhot kan det inte nog understrykas hur viktig säkerheten är.

Som ett led i kampen mot hackarna beslutade sig Google förra året för att tvinga fram tvåstegsverifiering på 150 miljoner konton. 

Det har av allt att döma gett resultat.

I alla fall berättar Google nu själva i ett blogginlägg att antalet drabbade Google-konton har minskat med hela 50 procent.

LÄS ÄVEN: Google hjälper till att blockera nätfiske

Tvåstegsverifiering – besvärligt men säkert 

Tvåstegsverifiering – även kallat tvåfaktorsautentisering – innebär som namnet antyder att du måste bekräfta din inloggning två gånger, både genom att ange ditt lösenord på datorn och när du godkänner ett meddelande på mobilen.

När du loggar in med tvåstegsverifiering får du ett meddelande på mobilen när du har angett dina inloggningsuppgifter på datorn. Öppna aviseringen på mobilen och bekräfta att det är du som håller på att logga in.

Det kan låta lite krångligt men det är värt besväret, för tvåstegsverifiering gör det ännu svårare för hackare att logga in på ditt konto, såvida de inte lagt beslag på din mobil.

LÄS ÄVEN: Använd tvåstegsverifiering utan mobil

Så aktiverar du tvåstegsverifiering

Vanligtvis är tvåstegsverifiering en valfri funktion, men förra året bestämde sig Google för att aktivera funktionen automatiskt hos ett stort antal användare. Det har visat sig vara en god idé, eftersom hackerangreppen mot Google-konton sedan dess har halverats.

Om Google inte har aktiverat tvåstegsverifiering på ditt konto kan du enkelt själv aktivera funktionen – annars kommer Google förmodligen att tvinga fram ändringen under 2022.

För att aktivera tvåstegsverifieringen manuellt måste du först logga in i ditt Google-konto, sedan är du redo att aktivera säkerhetsfunktionen:

  1. Börja med att klicka på din användare längst upp till höger i webbläsaren.
  2. Klicka sedan på Hantera Google-kontot på menyn som öppnas.
  3. Klicka på punkten Säkerhet i översikten till vänster.
  4. Leta reda på rutan Logga in på Google och klicka på Tvåstegsverifiering.
  5. Klicka sedan på knappen Kom igång.
  6. Ange ditt lösenord.
  7. Klicka på Fortsätt.
  8. Du får nu möjlighet att lägga till ett alternativt mobilnummer som du kan använda för att godkänna din inloggning. Bekräfta numret genom att klicka på Skicka.
  9. Du får nu en kod. Ange koden och klicka på knappen NÄSTA.
  10. Klicka sedan på AKTIVERA för att aktivera tvåstegsverifiering.

Från och med nu får du ett meddelande på mobilen varje gång någon försöker logga in på ditt Google-konto. Tryck på Ja på mobilen om det är du som loggar in, och logga sedan in på ditt konto.

Kom in utan din mobil

Du kan också välja andra metoder för att bekräfta inloggningen i inställningarna. Du kan till exempel använda en speciell Authenticator-app som ger dig en unik kod varje gång du vill logga in på ditt konto. 

Du har dessutom möjlighet att hämta reservkoder, det vill säga koder som du kan skriva ut om du en dag ska logga in där du inte har din mobil tillgänglig. Den lösningen kan du läsa mer om här. 

LÄS ÄVEN: Så använder du tvåstegsverifiering på ditt Microsoft-konto

Kanske är du intresserad av...