Normalt brukar smartmobilen användas för tvåstegsverifiering vid inloggningar, det det går att göra även utan.

© Shutterstock

Smart knep: Så loggar du in säkert utan telefon

Tvåstegsverifiering gör ditt Google-konto säkrare, men vad händer om du förlorar din telefon? Vi visar hur du kan logga in utan den.

Tvåstegsverifiering blir allt vanligare och medför en markant ökning av kontosäkerheten, då den utöver inloggningsuppgifter även kräver att du använder din mobiltelefon när du vill logga in på exempelvis ditt Google-konto.

Men vad gör du om du har tappat bort din telefon, eller bara inte har tillgång till den?

Med det här knepet får du tillgång till ditt Google-konto även när du inte har telefonen med dig.

Så använder du tvåstegsverifiering utan mobiltelefon:

Först behöver du se till att du har aktiverat tvåstegsverifiering. Om du inte har gjort det, kan du läsa hur det går till här.

  1. Logga in på en Google-tjänst som Gmail eller Drive som du normalt brukar göra.
  2. Klicka på den färgade cirkeln med din begynnelsebokstav i övre högra hörnet, och därefter på Google-konto i menyn som dyker upp.
  3. I vänsterkolumnen klickar du på Säkerhet.
  4. Under Logga in på Google ska du klicka på pilen vid Tvåstegsverifering.
  5. Under Ange ett alternativt andra steg letar du reda på rutan Reservkoder, och där klickar du på Konfigurera.
  6. Du får nu tio stycken koder som du kan använda för att logga in. För att ladda hem dem klickar du på Hämta. Om du i stället vill skriva ut en minneslapp klickar du på Skriv ut.

Använd reservkoder för att logga in

Med hjälp av koderna kan du logga in även om du inte har tillgång till din telefon. Kom ihåg att om någon annan hittar koderna kan även de använda dem för att logga in, så förvara koderna på ett säkert ställe. 

När du vill använda en kod, börjar du att logga in som vanligt. När du kommer till tvåstegsverifieringen klickar du på Testa ett annat sätt och väljer sedan Ange en av dina reservkoder (åtta siffror).

Du kan logga in på ditt Google-konto med den här metoden så länge som du har oanvända koder. Om du behöver fler koder upprepar du bara processen. 

Den här funktionen är extra praktisk om den används i kombination med funktionen "Hitta min enhet" på mobilen, eftersom du då behöver logga in på ditt Google-konto för att se var din mobil och andra enheter befinner sig. Läs mer om funktionen här.

Har du inte ett Google-konto? Läs här hur du skaffar ett - och varför du ska göra det.

Kanske är du intresserad av...