Antiphishing
Antiphishing:

Är du på väg att skriva in ditt lösenord på fel ställe? Då får du en vänlig varning från Microsoft.

Ny funktion i Windows 11 skyddar mot nätfiske

I den senaste Windows 11-uppdateringen erbjuder Microsoft överraskande åtgärder för att skydda dig mot nätfiske. Det visas nämligen en varning om du skriver in ditt lösenord på en farlig plats. Du måste dock själv aktivera funktionen – vi visar dig hur.

5 oktober 2022 av Steffen Nielsen

Har du väntat med att uppgradera till Windows 11 eftersom Windows 10 i grund och botten erbjuder samma verktyg, fast i en form du är mer van vid? 

Då ska du få ett nytt och viktigt argument för att ta steget.

Nu innehåller Windows 11 nämligen en form av skydd mot nätfiske som du inte får glädje av om du håller fast vid Windows 10. 

Det nya skyddet ingår i Windows 11:s senaste stora uppdatering, som heter 22h2. I vår artikel Nu kommer Windows 22h2-uppdateringen till din dator kan du läsa om vad uppdateringen innehåller och hur du får tag på den.

Tudelat skydd mot nätfiske

Phishing , eller nätfiske, är som bekant bedragarnas försök att få tag på dina personliga uppgifter som exempelvis kontonummer, lösenord och liknande. Sådant sker vanligtvis via mejl eller på ljusskygga webbplatser. 

Windows arbete mot nätfiske sker också primärt i webbläsaren med hjälp av Microsofts säkerhetsverktyg SmartScreen. 

Windows och Edge ropar med andra ord ut en varning om du håller på att ange ett Microsoft-lösenord på webbplatser som är kända nätfiskesidor eller som inte har en säker anslutning.

Läs även: Blockera nätfiske i webbläsaren.

Osäkert lösenord
Varning:

Så här ser varningen ut som du får när du till exempel försöker spara ditt Windows-lösenord i Anteckningar eller Word. Här är det i en engelsk version av Windows.

Håll ditt Microsoft-lösenord för dig själv

Skyddet har dock en annan och mer överraskande aspekt.

Microsoft vill nämligen skydda dig ”mot dig själv” genom att löpande hålla ett öga på dina Microsoft- och Windows-appar.

Om du håller på att skriva in ditt Windows-lösenord i exempelvis Anteckningar får du en liten artig påminnelse om att det inte är särskilt säkert att spara lösenordet någon annanstans än i minnet.

Läs även: Google hjälper till att blockera nätfiske

Så här aktiverar du skyddet mot nätfiske i Windows 11

Överraskande nog är det här nya verktyget inte aktiverat som standard.

Det gör du genom att följa instruktionerna nedan. Kom ihåg att du måste ha version 22h2 installerad för att hitta inställningen.

  1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  2. Välj nu Sekretess och säkerhet följt av Windows-säkerhet
  3. Välj App- och webbläsarkontroll följt av Ryktesbaserat skydd
  4. Under avsnittet Skydd mot nätfiske ska du nu aktivera reglaget. Samtliga tre underliggande alternativ ska vara markerade för att få fullt utbyte av funktionen

Läs även: Varning för nätfiske – här är de farligaste tjänsterna

Sedan kan du luta dig tillbaka. När du framöver bestämmer dig för att skriva in ditt Windows-lösenord i ett dokument i exempelvis Word eller Anteckningar, gör Windows dig uppmärksam på det osäkra i den strategin. Detta gäller även sidor i webbläsaren.

Du kan läsa Microsofts egna tankar om de nya säkerhetsåtgärderna i företagets blogg, där de för övrigt upprepar sin ambition om en ”lösenordsfri” framtid.

De nya inställningarna mot nätfiske i den senaste versionen av Windows 11.
Antiphishing:

De nya inställningarna mot nätfiske i den senaste versionen av Windows 11.

Kanske är du intresserad av...