Nästa stora funktionsuppdatering är på väg till Windows 10 och 11, och framför allt Windows 11 har många spännande nyheter på gång.
Windows 11-uppdatering:

Nästa stora funktionsuppdatering är på väg till Windows 10 och 11, och framför allt Windows 11 har många spännande nyheter på gång.

Nu kommer Windows 22H2-uppdateringen

Om du använder Windows 11 kan du snart se fram emot en rad nya funktioner och ett nytt utseende i många program när uppdateringen 22H2 kommer till datorn. Även Windows 10 kommer att uppdateras, men här satsas det inte lika mycket på nyheter.

Hösten är här igen och det betyder att Microsoft traditionsenligt är redo att uppdatera datorn med en ny stor funktionsuppdatering.

Windows-uppdateringen heter 22H2 och den förväntas landa i datorer nästa månad.

Både Windows 10 och 11 får den nya stora uppdateringen, men medan Windows 11-datorer kan se fram emot stora förändringar så är det mindre bevänt med den saken för datorer som fortfarande kör Windows 10.

Nedan hittar du en lista över de förändringar vi förväntar oss ska komma med den nya uppdateringen.

Här är nyheterna i Windows 11:
Här är nyheterna i Windows 10

> Läs alla våra artiklar om Windows 11 här

Här är nyheterna i Windows 11

Nytt på Start-menyn:

Med uppdateringen installerad blir det möjligt att fästa ännu fler appar och aktiviteter direkt på Start-menyn. 

Det kommer även att bli möjligt att öppna exempelvis dokument direkt i Office på nätet om du inte har ett Office-paket installerat på datorn.

Nytt i Aktivitetsfältet:

Windows 11 har fått en del kritik eftersom det, till skillnad från tidigare, inte längre har varit möjligt att fästa genvägar direkt i Aktivitetsfältet.

Vi förväntar oss att 22H2-uppdateringen återställer den funktionen från Windows 10, så att det återigen går att fästa både filer och genvägar i Aktivitetsfältet.

> Läs även: Så här placerar du Aktivitetsfältet överst i Windows 10 och 11

Nytt i Aktivitetshanteraren:

Windows Aktivitetshanterare uppdateras till det nya utseendet Fluent UI, precis som en del av de befintliga funktionerna redan har.

Det kommer bland annat att finnas en menyrad till vänster i fönstret som ska göra det enklare att navigera bland de olika möjligheterna.

> Läs även: Här är nya Aktivitetshanteraren i Windows 11

Den uppdaterade versionen av Aktivitetshanteraren bygger på utseendet Fluent UI, som det är meningen att alla Windows program och funktioner ska göra framöver.
Aktivitetshanterare:

Den uppdaterade versionen av Aktivitetshanteraren bygger på utseendet Fluent UI, som det är meningen att alla Windows program och funktioner ska göra framöver.

Nya hårdvaruknappar:

Nya paneler dyker upp på skärmen – även Låsskärmen – när du till exempel spelar musik, justerar volymen eller ändrar skärmens ljusstyrka.

Bättre snap-möjligheter:

När du drar ett fönster till kanten av skärmen visas förslag på hur fönstret kan förminskas eller förstoras.

Dessa så kallade snap-möjligheter förbättras, så att fönstren anpassas ännu bättre efter skärmen.

Nya funktioner för surfplattor:

Om din dator är en surfplatta med pekskärm får den ett nytt Aktivitetsfält som anpassas bättre efter vad du använder datorn till.

När du till exempel sitter och arbetar med ett program i fullskärmsläge, förändras Aktivitetsfältet så att du får mer skärmyta.

> Läs även: Så använder du Android-appar i Windows

Klimatsmart:

I 22H2-uppdateringen har Microsoft också tänkt på miljön. Genom att använda tjänster som Electricity Maps kan Windows veta när strömmen huvudsakligen levereras av gröna alternativ, och lägger då energi på att uppdatera först när strömmen är klimatvänlig.

Du kan dock fortfarande tvinga fram uppdateringar via Inställningar, även när elen kommer från kolkraftverk.

> Läs även: Så länge måste datorn vara igång för att få uppdateringar

Utforskare med flikar:

När du har installerat den stora uppdateringen och startar programmet Utforskaren märker du förmodligen snabbt att programmet har fått flikar längst upp i fönstret.

De fungerar på samma sätt som flikar i webbläsaren, och gör det möjligt att till exempel öppna mappen Bilder på en flik och ditt minneskort på en annan flik.

> Läs mer: Nu är flikar på väg till Utforskaren

Längst upp i den nya Utforskaren hittar du möjligheten att arbeta i flikar. Det är bra om du ofta behöver ha tillgång till olika mappar.
Utforskaren:

Längst upp i den nya Utforskaren hittar du möjligheten att arbeta i flikar. Det är bra om du ofta behöver ha tillgång till olika mappar. 

Dynamiska bilder på skrivbordet:

Du kanske har märkt att det går att ändra bakgrunden på låsskärmen med funktionen Spotlight, så att den automatiskt växlar mellan en rad snygga bilder från hela världen.

Denna funktion förväntas nu vara tillgänglig även för skrivbordsbakgrunden inne i Windows, så att bakgrunden automatiskt ändrar utseende.

> Läs även: Så får du skrivbordet som du vill ha det

Bättre skydd mot skadlig kod:

En ny säkerhetsfunktion som kallas minnesintegritet kommer också.

Med denna funktion blir datorn bättre rustad att motstå skadlig kod i de processer som körs i Windows. 

Här är nyheterna i Windows 10

Om datorn använder Windows 10 kommer också uppdateringen 22H2, men det blir något färre nyheter att glädjas åt.

Microsoft har själva meddelat att det kommer en handfull nya funktioner, men att dessa primärt riktar sig till företagsdatorer.

Dessutom har fokusassistenten vidareutvecklats, så att du lättare kan få arbetsro genom att stänga av störande notifieringar.

Fram till år 2025 räknar vi med allt färre nya funktioner, och att uppdateringarna främst förbättrar befintliga funktioner eller åtgärdar brister. Och naturligtvis de nödvändiga säkerhetsuppdateringarna.

> Läs även: Så länge kan du fortsätta med Windows 10

Kanske är du intresserad av...