En uppdaterad dator är en bra dator. Men det krävs en insats för att få Windows senaste version.

Microsoft Så länge måste datorn vara igång för att få uppdateringar

Det är inte alltid våra datorer får de senaste Windows-uppdateringarna. Nu avslöjar Microsoft orsaken.

Microsoft har undersökt något som de flesta av oss säkert är bekanta med, men knappast tänkt speciellt mycket på. Hur kan vi vara säkra på att vi får en viktig uppdatering till Windows?

”Min dator måste vara igång och ansluten till internet”, tror du. Det är givetvis helt korrekt.

Det räcker däremot inte att bara starta datorn en kort stund. Det visar en ny undersökning som Microsoft själva har genomfört.

Datorn måste vara påslagen i 6 timmar

Microsoft ville veta vad som faktiskt händer från det att en ny uppdatering ligger redo på Microsofts servrar tills att den hämtas till våra datorer. 

Slutsatsen som Windows-jätten precis har publicerat kommer nog att överraska dig. 

Datorn måste nämligen vara påslagen i hela sex timmar innan en uppdatering tas emot av Windows-verktyget Windows Update och installeras på datorn.

> Läs om den senaste Windows 10-uppdateringen här

Så får du Windows-uppdateringarna

Men inte nog med det. Datorn måste vara påslagen i två timmar för att datorn ens ska bli påtänkt för en uppdatering. 

Om du med andra ord bara använder datorn under korta perioder riskerar du att missa viktiga uppdateringar. 

Vi vill understryka att det inte är själva nedladdningen av uppdateringar som tar två eller sex timmar. Däremot är det förberedelserna som kräver att datorn är påslagen.

> Läs även: Vi har uppgraderat till Windows 11 – så enkelt var det

Många Windows-datorer är inte uppdaterade

Om du inte har den senaste Windows-uppdateringen kan det med andra ord bero på att datorn inte har varit igång tillräckligt länge. 

Faktum är att Microsoft har kommit fram till att ungefär hälften av alla datorer som inte har uppdaterats till den senaste versionen inte har varit påslagna tillräckligt länge.

Microsoft berättar också om en annan orsak till att datorer inte är uppdaterade. Om du ligger mer än 60 dagar efter med säkerhetsuppdateringar (till exempel om du har stängt av uppdateringar under en period) kan du inte hämta de så kallade halvårsuppdateringarna till datorn.

Uppdatera Windows 10 och 11

Du kan uppdatera datorn till den senaste versionen av Windows 10 (21h2) med hjälp av uppdateringsassistenten i Fördelszonen.

Du kan även installera Windows 11 i dess senaste version med Installation Assistant i Fördelszonen.

Uppdateringarna från Microsoft kommer för övrigt i en jämn ström just nu. Du kan läsa om en kommande uppdatering till Windows 11 i artikeln Stor Windows 11-uppdatering på väg.

Kanske är du intresserad av...