Vi har uppgraderat till Windows 11: Så enkelt var det
Windows 11-uppgradering:

Windows 11 är här och vi har installerat systemet på redaktionens dator. Se hur det gick. 

Vi har uppgraderat till Windows 11: Så enkelt var det

Väntan är äntligen över och du kan uppgradera datorn till Windows 11. Här visar vi hur du går före i kön och får uppgraderingen redan nu. Om din dator är redo för den, vill säga.

5 oktober 2021 av Niklas Ernst

Efter mycket väntande kom dagen: Microsoft är äntligen färdiga med Windows 11, efterföljaren till Windows 10.

Start-menyn är ny och modern, du får möjlighet att köra Android-appar (så småningom) och prestandan är optimerad i förhållande till Windows 10.

Men hur går du från Windows 10 till Windows 11? Det ger vi svaret på i den här artikeln, där vi uppgraderar redaktionens egen dator.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om Windows 11

Kontrollera om datorn kan köra Windows 11

Som med alla andra uppgraderingar är det alltid en bra idé att säkerhetskopiera dina filer innan du sätter igång, ifall något skulle gå fel. Här kan du få tips på säkerhetskopieringar.

När det är gjort kan du sätta igång med det första steget: Att undersöka om din dator kan köra Windows 11. Annars fungerar nämligen inte uppgraderingsmetoden.

Vi har kollat vår dator med Microsofts eget verktyg, Datorhälsokontroll, som undersöker om datorn kan köra Windows 11.

Du kan läsa allt som är värt att veta om Microsofts uppgraderingsverktyg i den här artikeln, så att du kan kontrollera om din dator uppfyller kraven.

Vi fick veta att vår dator, som är en HP Pavilion 15-ec1813no, stöds och uppfyller de ganska stränga krav som Microsoft ställer på Windows 11. 

Därför går vi vidare till nästa steg.

LÄS ÄVEN: Viktig funktion saknas i Windows 11 vid lanseringen

Redo för Windows 11?
Redo för Windows 11?

Det tog ungefär en timme för oss att uppgradera vår helt nya dator till Windows 11. Om du har en äldre dator är det inte säkert att du kan uppgradera till Windows 11. 

© sdx15/Shutterstock.com

Använd Microsofts uppgraderingsverktyg

När du ska uppgradera Windows görs det vanligtvis med Windows Update, som du hittar under Inställningar och Uppdatering och säkerhet på datorn. 

Eftersom väldigt många människor ska få Windows 11-uppgraderingen kan det dock ta både veckor och månader innan du erbjuds den automatiskt.

Därför använder vi Microsofts eget verktyg, Windows 11 Installation Assistant, som gör att vi kan gå före i kön och hämta Windows 11 redan nu. 

Det kan du också göra om din dator har stöd för Windows 11.

Du kan hämta Windows 11 Installation Assistant i Fördelszonen

När du har hämtat verktyget och startat det är du redo att hämta Windows 11.

LÄS ÄVEN: Se skillnaderna: Windows 11 vs Windows 10

Så här uppgraderar du din dator till Windows 11

När vi startade programmet Windows 11 Installation Assistantfick vi omedelbart reda på att vår dator uppfyller kraven för Windows 11 – du får förhoppningsvis se samma sak när du startar programmet.

Klicka sedan på Acceptera och installera.

Nu är det bara att följa instruktionerna på skärmen och ge dig till tåls, för uppgraderingen kan mycket väl ta en stund.

För oss tog det cirka en timme att installera Windows 11.

LÄS ÄVEN: Här är allt nytt som Microsoft lanserar i Windows 11 

Enkel, snabb och kostnadsfri uppgradering för Windows 11

När uppgraderingen har laddats ner startas datorn om automatiskt och den installeras.

Sedan var vår HP-dator uppgraderad med Windows 11 och klar för användning. Det var alltså en både överraskande snabb och smidig affär.

Om du har problem med att uppgradera till Windows 11 kan du prova en av Microsofts andra rekommenderade metoder som du hittar här.

Det är gratis att uppgradera från Windows 10 till Windows 11. Om din dator inte är kompatibel och därmed inte kan uppgraderas kan du glädja dig åt att du kan fortsätta använda Windows 10 fram till mitten av 2025. Först då avslutar Microsoft supporten för Windows 10.

Kanske är du intresserad av...