Allt du behöver veta om Windows 11
Windows 11

Windows 11 tar över efter Windows 10. Men vad ska du förvänta dig? Det får du svaret på här. 

© Microsoft

Allt du behöver veta om Windows 11

Snart är Microsoft klara med ett helt nytt operativsystem till din dator. Här kan du läsa allt som finns att veta om Windows 11, så att både du och din dator kan göra er redo för nya Windows.

12 juli 2021 av Niklas Ernst

När sommaren går mot sitt slut säger vi inte adjö till bara de varma dagarna, badutflykterna och grillkvällarna.

Vi kan också börja vinka farväl till Windows 10, som löpande ska ersättas av Microsofts nya operativsystem Windows 11.

LÄS ÄVEN: Windows 11 kommer – revolutionen uteblev

Men vad är egentligen Windows 11 för något, hur skiljer det sig från Windows 10, vad kommer det att kosta och kan det köras på din dator?

Alla dessa frågor och fler därtill hittar du i den här artikeln, där vi ger en fullständig överblick över Microsofts nästa stora uppdatering av Windows.

Vad kommer Windows 11 att kosta?

Här är den kanske bästa nyheten om Windows 11. Precis som Windows 10 kommer Windows 11 att vara gratis om du uppdaterar från Windows 10.

Du behöver alltså inte köpa den nya versionen av Windows. Du kan bara ladda ner den som en uppdatering i Windows Update när den blir tillgänglig.

Du kan också välja att hämta Windows 11 i en tidig betaversion redan nu. Hur det går till kan du läsa mer om i den här artikeln.

Vad krävs av min dator?

Som utgångspunkt är specifikationerna för Windows 11 faktiskt ganska låga, vilket innebär att de flesta datorer bör kunna köra operativsystemet.

Enligt Microsoft bör din dator ha en 64-bitars processor, 4 gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagringsutrymme. Vill du läsa mer om vad som krävs av din dator kan du läsa vår artikel om just detta.

På Microsofts hemsida kan du snart hämta ett verktyg, så att du kan kontrollera om din dator är redo för Windows 11. Du hittar hemsidan här

Varför ska jag uppdatera till Windows 11?

Det finns många bra anledningar att uppdatera från Windows 10 till Windows 11. En av de största förbättringarna i Windows 11 är ett nytt, modernare och mer minimalistiskt utseende som ersätter det föråldrade och ganska kantiga utseendet i Windows 10.

I Windows 11 blir det dessutom möjligt att köra Android-appar direkt på datorn så att du i högre grad kan lämna mobilen i fickan, vilket är bra tänkt av Microsoft.

I den här artikeln kan du läsa om de fem funktionersom vi ser fram emot allra mest i Windows 11.

Men det finns också många funktioner och program som Microsoft säger hej då till i Windows 11, och det är naturligtvis värt att tänka på innan du uppdaterar.

I den här artikeln har vi skrivit om alla appar, program och funktionersom du måste säga adjö till när du installerar Windows 11. 

Windows 11 erbjuder en ljus och luftig design för hela användargränssnittet.
Windows 11

Windows 11 erbjuder en ljus och luftig design för hela användargränssnittet. 

© Microsoft

Hur länge kan jag använda Windows 10?

Om du vill fortsätta använda Windows 10 finns det goda nyheter. Microsoft kommer nämligen inte att tvinga dig att uppdatera din dator till Windows 11.

De kommer däremot inte att stödja och uppdatera Windows 10 för alltid. När supporten upphör blir Windows 10 ett osäkert operativsystem att använda.

Hittills har Microsoft lovat att uppdatera Windows 10 fram till 2025. Mer information om detta finns i den här artikeln.

När kommer Windows 11?

Microsoft har inte spikat något officiellt datum för när den nya versionen av Windows blir tillgänglig.

Det blir dock någon gång i höst som de första nya datorerna med Windows 11 dyker upp i butik, och ungefär samtidigt kommer de första användarna att kunna ladda ner Windows 11 som en uppdatering.

Det är dock inte alla som kommer att erbjudas uppdateringen direkt, så det kan bli så att du måste utrusta dig med lite extra tålamod.

Du kan läsa alla våra artiklar om Windows 11 här.

Kanske är du intresserad av...