Därför ska du vänta med att hämta Windows 11
Windows 11

Nya Windows 11 ser betydligt annorlunda ut på flera områden jämfört med Windows 10. Det mest iögonfallande är nog att Start-menyn har flyttats in mitt på Aktivitetsfältet.

Därför ska du vänta med att hämta Windows 11

Även om Microsoft redan nästa vecka står redo med en tidig provversion av kommande Windows 11, kan vi inte rekommendera att du installerar operativsystemet på din primära dator.

Ryktena har snurrat i en vecka och nu står det klart: Windows 11 kommer att ersätta Windows 10, och Microsofts tidigare prat om att Windows 10 var den sista Windows-versionen gäller inte längre.

Det bekräftades på ett stort pressmöte på eftermiddagen den 24 juni svensk tid.

Under mötet demonstrerade flera av Microsofts högdjur några av de nya funktionerna och utseendet i kommande Windows 11, och det kan du läsa mycket mer om här på PC-tidningens hemsida.

Testversion av Windows 11 klar nästa vecka

Under ett par veckor har det cirkulerat en piratversion av Windows 11 på nätet, som vi självklart avråder från att hämta.

Men på pressmötet avslöjades också att Microsoft redan nästa vecka är klara med en officiell testversion av det kommande operativsystemet via Windows Insider-programmet.

Det är en möjlighet för alla nyfikna som vill prova på Windows-funktioner före alla andra – och alla kan vara med. Det kan du läsa om i den här artikeln.

> Läs även: De 5 bästa nyheterna i Windows 11

Inte alla nyheter med från början

Det nämndes dock att inte alla smarta funktioner och nyheter som presenterades på torsdag eftermiddag kommer att vara med i den provversion som blir tillgänglig nästa vecka.

Därför rekommenderade specialisterna hos Microsoft att du väntar några så kallade "builds" med att hämta provversionen om du vill prova en version som ligger närmare Windows 11, som det kommer att bli i den officiella versionen.

> Läs även: Så får du Windows 11 på din dator

Installera inte på din primära dator

Om du är tekniskt lagd och inte är rädd för att stöta på fel och utmaningar i den ännu inte färdiga Windows-versionen, kan du alltså anmäla dig till Windows Insider-programmet och redan nästa vecka prova Windows 11 själv.

Men vi kan bara rekommendera det om du är väl bevandrad i datorer och Windows-installationer, samt har en extra dator till förfogande som inte behöver användas till annat.

På din primära dator finns det helt enkelt för många okända faktorer och risker för irriterande fel för att vi ska kunna rekommendera att du installerar den här tidiga versionen av Windows 11. 

Samtidigt är det också för tidigt att säga om dina säkerhetsprogram kan arbeta tillsammans med Windows 11, och om Windows inbyggda säkerhet i övrigt är färdigutvecklad. 

Om så inte är fallet kan det vara en riskfylld affär att använda provversionen på samma dator som du använder till exempelvis internetbanken och dina e-postmeddelanden. 

> Läs också: Så länge kan du använda Windows 10

Prova gärna på en virtuell dator

Här på redaktionen installerar vi alla provversioner av Windows på virtuella datorer som är installerade i en fungerande och auktoriserad version av Windows 10.

Om det händer något med installationen av testversionen av Windows 11 kommer det alltså inte att påverka "moderdatorn" med Windows 10.

Det är en smula trassligt att komma igång med.

Om du är osäker på vad en virtuell installation är och hur man använder Windows Insider-programmet rekommenderar vi dig att helt enkelt vänta tills Windows 11 har lanserats i sin färdiga version. 

Under tiden kan du naturligtvis hålla dig kontinuerligt uppdaterad med PC-tidningen..

Kanske är du intresserad av...