Så får du Windows 11 på din dator
Windows 11

Kan din dator köra nya Windows 11 – och när blir det tillgängligt? Här får du svaren. 

© Shutterstock

Så får du Windows 11 på din dator

Snart finns ett helt nytt operativsystem redo för din dator. Här är allt du behöver veta om hur du får Windows 11 på din dator.

25 juni 2021 av Niklas Ernst

Microsoft har nu officiellt avslöjat företagets nästa stora kapitel, Windows 11.

Det är operativsystemet som ska ta över efter det populära Windows 10, som Microsoft släppte år 2015.

Windows 11 presenterades officiellt på torsdagskvällen då Microsoft visade upp operativsystemet och alla dess nya funktioner och nya utseende.

Vill du läsa mer om de största nyheterna i Windows 11, har vi samlat dem i den här artikeln.

Men hur får du tillgång till Windows 11 när det väl blir tillgängligt – och vad kostar Microsofts nya operativsystem?

Så får du Windows 11

Även om man skulle kunna frukta det så krävs det faktiskt inte någon speciellt kraftfull dator för att köra Windows 11, som kommer att bli tillgängligt som en uppdatering till datorn.

Enligt Microsoft är minimikraven för datorn en 64-bitars processor, 4 gigabyte arbetsminne och och 64 gigabyte lagringsutrymme. Dessutom måste skärmen vara minst 9 tum och ha en upplösning på minst 1366 x 768 pixel.

Tänk dock på att det här handlar om minimikrav och att du kommer att få en bättre och mer njutbar upplevelse om du har mer RAM, en nyare processor, gott om ledigt lagringsutrymme och antingen ett integrerat eller dedikerat grafikkort i din dator.

> Läs även: De 5 bästa nyheterna i Windows 11

Så mycket kostar Windows 11

Nu till den riktigt goda nyheten. 

Precis som Windows 10 var gratis om du hade Windows 7 eller 8 på din dator, så kommer Windows 11 att vara gratis för Windows 10-användare.

Du behöver alltså inte köpa den nya versionen av Windows. Du behöver bara ladda ner den som en uppdatering i Windows Update när den blir tillgänglig.

Du kan också välja att hämta Windows 11 i en tidig betaversion redan om en vecka. Om det är en god idé kan du läsa mer om i den här artikeln.

När blir Windows 11 tillgänglig?

Microsoft har inte slagit fast något officiellt datum för när den nya versionen av Windows kommer att bli tillgänglig.

Det blir dock någon gång i höst som de första nya datorerna med Windows 11 kommer att finnas i butik, och ungefär samtidigt kommer de första användarna att kunna ladda ner Windows 11 som en uppdatering.

Det är dock inte alla som kommer att erbjudas uppdateringen direkt, så det kan bli så att du måste utrusta dig med lite extra tålamod.

Dessutom är det en valfri uppdatering, så du kan också välja att fortsätta använda Windows 10 i många år till. Microsoft kommer att göra uppdateringar för Windows 10 fram till år 2025.

Är du skicklig på datorer kan du prova Windows 11 redan nästa vecka. Det kan du läsa mer om i den här artikeln.

> Läs även: Så länge kan du använda Windows 10

Kanske är du intresserad av...