Kan du installera Windows 11 idag?
Windows 11

Nu är det dags. Windows 11 är äntligen färdig som en uppdatering till din dator – om den är kompatibel med operativsystemet. Se här om du kan få Windows 11 redan idag.

Kan du installera Windows 11 idag?

Windows 11 är klart, men kan du uppgradera datorn? Hämta den nya versionen av Microsofts verktyg och få svar direkt om din dator är en av de speciellt utvalda som kan få Windows 11 redan idag.

Är du också en av dem som har väntat otåligt på att få testa Windows 11 med alla nyheter och innovationer så är väntan äntligen över.

Idag lanseras Windows 11 som en valfri uppdatering för datorer med Windows 10.

Men som du kanske har läst i här i PC-tidningen och här på vår hemsida är det inte alla datorer som kan hämta och installera Windows 10:s ersättare, även om din dator bara är några år gammal.

> Läs allt om Windows 11

Strängare krav på din dator än tidigare

För att få installera Windows 11 på din dator måste datorns processor vara åttonde generationens Intel eller motsvarande från AMD. Det betyder att i övrigt flerkärniga och snabba processorer, som egentligen är tillräckligt kraftfulla för att köra Windows 11, utesluts från festen om de är äldre än vad Microsoft tillåter. 

Det har också kommit ett nytt krav på att din dator ska ha aktiverat UEFI (istället för gammaldags BIOS) och Säker start. All utrustning är inte förberedd för detta.

Värst för de "äldre" datorerna är dock kravet på TPM 2.0. Det är en säkerhetsfunktion som är inbyggd på nyare moderkort, och om din dator inte lever upp till det får du stanna kvar på Windows 10. 

Det kan du göra fram till 2025, då uppdateringarna till Windows 10 upphör.

> Läs även: Så länge kan du använda Windows 10

Kontrollera om du får Windows 11

Microsoft har just återlanserat sitt verktyg Datorhälsokontroll som undersöker om din dator kan köra Windows 11 – och därmed om du är bland dem som erbjuds Windows 11 från och med idag.

I den nya versionen av Microsofts verktyg kan du se i detalj vilka delar i din dator som är godkända för Windows 11, och i annat fall varför du nekas tillgång till nästa Windows 10.

Kontrollera om du får Windows 11
Kontrollera din dator

Här har vi kontrollerat vår dator med Microsofts verktyg som berättar att datorn är redo för uppgraderingen. Vi väntar nu på att få Windows 11 på datorn senare i dag.

Kontrollera din dator direkt

Vi har lagt in den uppdaterade versionen av Microsofts verktyg i Fördelszonen, så att du direkt kan kontrollera om du erbjuds Windows 11 idag eller senare under veckan.

> Hämta Windows Datorhälsokontroll här

Vi kommer naturligtvis att börja uppdatera en kompatibel dator till Windows 11 så snart det är möjligt. Du kan läsa mer om det på våran hemsida. 

Kanske är du intresserad av...