Använd alla dina favoritappar i Windows
APPAR:

Senare i år kommer du förmodligen även att hitta Android-appar när du besöker Microsoft Store från din Windows-dator. Fram till dess kan du länka din Android-mobil till datorn med funktionen Din telefon. 

Så använder du Android-appar i Windows

Det finns inte lika många appar för Windows som för Android, men nu kan du använda alla mobilens appar direkt från Windows.

När Microsoft i juni förra året presenterade Windows 11 visade de även hur det såg ut när man hämtade Android-appar direkt från Microsoft Store och körde dem i Windows 11.

Då var beskedet att denna funktion skulle vara en del av det Windows som företaget lanserade i oktober förra året, men så blev som bekant inte fallet.

Däremot finns Android-appar i de senaste testversionerna av Windows 11 i Windows Insider-programmet, där funktionen nu testas av frivilliga.

Tanken är att funktionen ska komma i en Windows 11-uppdatering senare i år.

> Läs allt vi har skrivit om Windows 11 här

Bygger på Amazons appstore

Istället för att integrera Google Play-butiken i Windows 11 har Microsoft tecknat ett avtal med internetjätten Amazon, som även driver en egen Android-appbutik vilken används på Amazons egna surfplattor och e-boksläsare. 

Microsoft samarbetar även med processortillverkaren Intel om den nya funktionen, eftersom det krävs lite expertis för att få appar programmerade för ARM-baserade processorer att köras på Intels X86-system.

När du senare i år vill installera och starta Android-appar direkt från Windows 11 gör du det genom att öppna nya Microsoft Store.

Där kommer du att kunna söka efter och hämta Android-appar som installeras på datorns hårddisk.

> Läs även: Köp den bästa e-boksläsaren till dina e-böcker

Därför är det smart med appar i Windows

Antalet appar där det inte finns något tillhörande Windows-program och som inte heller fungerar i webbläsare ökar ständigt. Det gäller i synnerhet kommunikationsappar som Instagram och Snapchat.

Med den kommande Windows 11-funktionen kommer du dock att kunna använda alla dessa appar på datorn istället för endast på mobilen som nu.

Det innebär att du får det bästa av två världar eftersom du varken behöver köpa en surfplatta med Android, en Chromebook eller en Windows-dator, 

utan istället kan använda den välbekanta Windows 11-miljön för att köra dina Android-appar.

> Läs även: 8 gratisappar du bör ha i mobilen

Funktionen Din telefon gör det möjligt att använda mobilens Android-appar på Windows-datorn
Din telefon:

I Din telefon, som finns i både Windows 10 och 11, visas mobilens installerade appar. När du dubbelklickar på en av dem öppnas appen i ett litet fönster.

Kör Android-appar i Windows 10 och 11 redan nu

Du behöver dock inte vänta på att uppdateringen till Windows 11 ska bli klar. Med funktionen Din telefon, som fungerar i både Windows 10 och 11, går det redan idag att para ihop mobilen med datorn och köra mobilappar på datorn.

I Windows kommer du då att kunna se en översikt över de appar som är installerade på mobilen och starta dem via mobilen direkt på datorskärmen.

Det medför naturligtvis extra steg i förhållande till den kommande funktionen, där Android-appar kommer att vara installerade i Windows, eftersom du fortfarande är beroende av en ansluten mobil. Men faktum är att det fungerar ganska bra.

Du kan läsa vår kompletta guide till funktionen Din telefon och se hur du startar dina appar från Windows i PC-tidningen 05/2022 som finns ute nu.

> Läs artikeln i tidningen eller i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...