Free WiFi
Free WiFi

Se upp med fria trådlösa nätverk på hotell, restaurangen och kaféer. Säkerheten är ofta undermålig.

© Shutterstock

Gratis internet kan vara farligt

Det är lätt att lockas av löften om Free Wi-Fi eller gratis fritt nätverk, men det gäller att se upp. För en hackare är det en smal sak att sätta upp falska nätverk.

Datorn, mobilen och surfplattan är numera lika viktiga som solkräm och badkläder på semestern.

Mobilen har blivit något av ett omistligt verktyg i de flesta sammanhang, inte minst på semestern. Vi använder den som karta, för att hitta trevliga restauranger, översätta skyltar, som kamera och allt möjligt.

I många fall är det nödvändigt att telefonen är ansluten till internet för att de önskade tjänsterna ska fungera. Då är det frestande att använda ställen som erbjuder Free WiFI, det vill säga som har ett öppet nätverk som vem som helst kan logga in på.

Här gäller det dock att tänka till om det är värt risken.

Det är långt ifrån säkert att de fria nätverket du ser i telefonen är vad de utger sig för att vara. Bedragare och hackare kan enkelt sätt upp öppna trådlösa nätverk under vilkea namn som helst.

Hackare vill åt dina pengar

Hackare använder alla möjliga sätt för att komma åt information som kan omsättas i pengar.

När de sätter upp falska nätverk är målet att intet ont anande människor ska ansluta till dem. Därefter avlyssnar de trafiken för att komma åt inloggningsuppgifter och e-postadresser som kan säljas eller vad som helst som du knappar in i din telefon.

De kan till och med skapa falska webbsidor som ser ut som dem du tror att du öppnar för att få dig att uppge kreditkortsinformation, något som är mycket eftertraktat bland världens bedragare.

Därför kan det vara mycket farligt att använda öppna trådlösa nätverk.

> Mer att läsa: Så funkar nätfiske

Free Wifi på stranden
Free WiFi

Motstå frestelsen att logga in på öppna trådlösa nätverk.

Så här skyddar du dig

Det enklaste sättet att skydda sig är att stänga av Wi-Fi på alla enheter under semestern.

Det finns sätt för hackare att se vilka nätverk din mobiltelefon eller dator tidigare har varit ansluten till och då kan de skapa ett falskt nätverk med samma namn som sedan mobilen automatiskt ansluter till utan att du märker något. Är Wi-Fi avstängt elimineras denna risk.

Aktivera bara Wi-Fi på ställen som du litar på, till exempel hotellet. Logga sedan bara in på nätverk som är lösenordsskyddade.

Alternativt tar du kostnaden för mobilt bredband och ansluter endast till internet via 4G-nätet. Inom EU kostar inte det mer än här hemma. Utanför EU kan det dock bli dyrt.

Många teleoperatörer säljer också extra datamängd till ditt mobilabonnemang till förmånliga priser under semestern.

Och kom ihåg: Den bästa semestern sker i verkligheten, inte via en skärm.

Mer att läsa: Hackare utnyttjar dina felstavningar

Kanske är du intresserad av...