Testa datorns skydd mot utpressningsvirus.
Utpressningsvirus

Med programmet Ransim kontrollerar du din dators skydd mot utpressningsvirus.

© Shutterstock

Testa om din pc står emot utpressningsvirus

Utpressningsvirus krypterar filerna i en dator och hackarna bakom kräver sedan en lösensumma för att skicka dig krypteringsnyckeln. Har du koll på hur din dator står emot en attack av utpressningsvirus?

Kriminella hackare har numera en omfattande verktygslåda med olika sätt för att angripa intet ont anande datoranvändare. Det som har varit populärast på senare år är utpressningsvirus, helst riktade mot företag.

Men utpressningsvirus drabbar även privatpersoner.

Angreppet går till så att hackarna infekterar en dator med virus som krypterar filer på hårddisken. När det är klart dyker det upp ett meddelande på skärmen som talar om att filerna nu är låsta och att det enda sättet att få tillbaka dem är att betala en summa pengar till hackarna.

Digital gisslan

Utpressning är med andra ord en form av digitalt gisslantagande och den som drabbas har bara en viss tid på sig att betala den begärda lösensumman.

Den som inte betalar får inte någon nyckel för att dekryptera filerna, som därmed är förlorade. Men även om den drabbade betalar är det inte säkert att det kommer någon nyckel.

Utpressningsvirus kan vara något av en katastrof. Därför är det bra att ta reda på hur skyddet mot denna typ av hot ser ut i just din dator.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus?

Ransim: Testa datorns skydd

I Fördelszonen på vår hemsida finns det nu ett program som testar hur väl din dator är skyddad mot utpressningsvirus.

Programmet Ransim simulerar ett angrepp av utpressningsvirus och ger en detaljerad översikt över hur datorn kommer att drabbas om den utsätts för utpressningsvirus.

Ransim fungerar som ett stresstest för datorn. Det söker igenom datorn och ger efter några minuter svar på hur sårbar datorn är.

Ransim visar till exempel om det är bildfiler eller textdokument som riskerar att krypteras.

> Mer att läsa: Hackare allt bättre på utpressningsvirus

Hämta Ransim från Fördelszonen

Ransim finns att hämta i Fördelszonen för dig som läser PC-tidningen. Hämta programmet nu för att stresstesta din egen dator.

Hämta Ransim här. Tillsammans med programmet kan du läsa artikeln från tidningen om hur programmet fungerar.

Om du inte prenumererar på PC-tidningen kan du göra det nu och direkt komma åt innehållet i Fördelszonen. Där hittar du artiklar från tidningen, alla program som hör till nya nummer av tidningen och mycket annat.

Läs mer om våra prenumerationserbjudanden.

> Mer att läsa: Allt du behöver veta om datorvirus

Kanske är du intresserad av...