Ett förstoringsglas som svävar över binär kod som ser ut att vara infekterad med virus.

Alla datorer kan bli infekterade med virus. Läs vad du ska göra om det drabbar dig.

© Shutterstock

Allt du behöver veta om datorvirus

Vad är ett datorvirus? Hur kommer det in i datorn? Och hur undviker du att drabbas av dem? Få svaren här.

Du brukar säkert läsa varningar om att det än en gång har dykt upp något nytt datorvirus som kan hota din dator. Men varför är ett datorvirus egentligen så farligt, och varför måste du hela tiden uppdatera ditt antivirusprogram och alla andra program?

Det är några av frågorna vi ska försöka besvara här.

Vad är ett datorvirus?

En datorvirus är ett skadligt program som är designat att lura sig in i datorn för att missbruka den på olika sätt.

En av de klassiska formerna av missbruk har varit att viruset ligger i bakgrunden och spionerar efter lösenord och annan känslig information, som det sedan i hemlighet skickar till virusskaparna.

På senare år har det blivit all vanligare med virus i kategorin ransomware eller utpressningsvirus. Sådana virus låser filer på datorn genom att kryptera dem, varvid skaparna kräver en stor lösensumma för att låsa upp filerna igen. Vanligtvis måste lösensumman betalas i den ospårbara digitala kryptovalutan bitcoin.

> Läs också: Vad är utpressningsvirus?

En annan vanlig funktion hos virus är att missbruka den infekterade datorns beräkningskraft och internetuppkoppling för att medverka i överbelastningsattacker mot webbplatser eller för att skapa kryptovaluta.

Beroende på vilken typ av virus som infekterar datorn kan det kosta dig allt från tid och frustration till, i värsta fall, stora penningsummor.

Hur får man in virus i datorn?

Datorvirus kommer vanligtvis in i datorn antingen genom att förklä sig och låtsas vara en ofarlig fil, eller genom att missbruka säkerhetshål i andra program.

Ett virus som låtsas vara en oskyldig fil kan infektera datorn genom att du exempelvis öppnar en fil som har skickats till dig med e-post eller eller klickar på en länk på en hemsida. Det som ser ut att vara exempelvis en bifogad pdf-fil eller en oskyldig länk till en hemsida kan visa sig vara något helt annat. Därför är det väldigt viktigt att bara klicka på länkar och filer som du är helt säker på att de är ofarliga.

Att utnyttja säkerhetshål i andra program fungerar annorlunda. Inget program är någonsin 100 procent säkert, så det kommer alltid att finnas öppna säkerhetshål. De kanske inte har hunnit upptäckas ännu, men likt oupptäckta djurarter finns de där ute trots att vi inte känner till dem. När säkerhetshål upptäcks täpps de till av programmets utvecklare och som sedan skickar ut en uppdatering med det tilltäppta hålet. Därför är det alltid viktigt att hålla sina program och sitt operativsystem uppdaterat.

Om du vill vara säker på att dina program hålls uppdaterade rekommenderar vi att du använder programmet Patch My Pc, som automatiskt ser till att hämta uppdaterade versioner av program som du har installerade på datorn. 

Du hittar Patch My PC med en utförlig svensk guide i PC-tidningens Fördelszonen. 

> Gå till Patch My PC i Fördelszonen här

Hur blir man av med virus?

Om du råkar ut för att datorn blir infekterad med ett virus är det viktigaste att du inte drabbas av panik. 

De flesta virus kan både upptäckas och oskadliggöras med ett antivirusprogram.

Börja med att uppdatera antivirusprogrammet så att det använder både de senaste programfilerna och de senaste datafilerna, eftersom det ökar chansen att det känner igen och kan hantera även nya virus.

Starta om datorn i felsäkert läge för att hindra viruset från att göra mer skada. Läs om hur du startar datorn i felsäkert läge här. 

När datorn har startat i felsäkert läge ska du göra en fullständig genomsökning av hela datorn och alla ansluta enheter med antivirusprogrammet. Det kan ta ganska lång tid beroende på hur många och hur stora enheter det handlar om, samt hur mycket som finns lagrat på dem.

När antivirusprogrammet är färdigt med genomsökningen kommer dina filer att vara reparerade om de tagit skada, eller vara placerade i karantän om antivirusprogrammet inte kunde rädda dem. Filer i karantän kan inte användas men är oskadliggjorda och kan raderas.

Om du inte har installerat något antivirusprogram rekommenderar vi att du gör det omedelbart. 

Vi rekommenderar Avira Free Antivirus som du hittar här i Fördelszonen.

Hur undviker man att få virus?

Om du vill undvika att datorn drabbas av virus är det viktigaste att du alltid är väldigt försiktig och aldrig chansar. Klicka inte på länkar eller på filer om du inte är hundra procent säker på vad det är för fil och vem som skickat den eller varifrån den kommer, och håll alltid dina program uppdaterade.

För att minska risken ännu mer är det viktigt att ha ett bra antivirusprogram som undersöker både inkommande filer samt hemsidor när du surfar på internet.

Men glöm aldrig att det kan finnas nya virus som ditt antivirusprogram inte känner till ännu, så var alltid försiktig och chansa aldrig.

Läs också: Ska jag välja att betala för antivirus eller använda ett som är gratis?

Säker dator med ett komplett säkerhetspaket

En viktig detalj när det handlar om att skydda sig själv och sin dator är att vara förutseende, Installera ett antivirusprogram idag så kanske du inte drabbas av ett utpressningsvirus i morgon. Man vet ju aldrig på förhand när de kan slå till. 

En annan bra säkerhetsdetalj är att alltid har en uppdaterad säkerhetskopia av dina viktiga filer, så att de kan återställas om olyckan skulle vara framme.

Som prenumerant på PC-tidningen får du tillgång till vårt kompletta säkerhetspaket som ger dig ett bra skydd för hela datorn.

> Se PC-tidningens Säkerhetspaket här

Kanske är du intresserad av...